Chili&Vanilia-sorozat: tejbegrízes künefe

ma könyvtár + gyerekotthonok. künefe szómagyarázat majd később. esetleg.

ez meg Chili&Vanilia, tökegyszerű, tökfinom, és ott a kardamom-fahéj-citrom vonal, amitől meg nem sima tejbegríz a sima tejbegríz.

tejbegrízes künefe

tejbegrízes künefe

hozzávalók

  • a tésztaalaphoz
  • 2 csomag rétestészta (30 dkg) metélt vékonyságúra darabolva
  • 15 dkg vaj + 2 ek tej
  • a tejbegrízhez:
  • hihetetlenül hangzik ugyan, de a tejbegrízhez kellett tej és búzadara
  • 7.5 dl tej
  • 7 ek búzadara
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • a sziruphoz:
  • 2 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 3 szem kardamom (a magjai, mármint)
  • 1/2 rúd fahéj

know-how

  1. az összemetélt réteslapok felét beletettem a szögletes kerámiaedénkébe, és ráöntöttem az olvasztott vajas tej egyik felét, aztán a tejbegrízt (nem baj, ha nem áll 20 percet magányosan a fazékban, mert teljesen bekeményedik, amit amúgy nagyon imádok, csak épp önteni nem lehet) és befedtem a tészta másik felével. a vajas tej másik felét is ráöntöttem és sütöttem.
  2. 175 fok, légkeverés, 40 perc. amíg el nem kezd a teteje pirulni. nálam barnult, de ez nyilván csak a sütő sajátossága.
  3. a szirupot még melegen rálocsoltam a megsült künefére (leszűrve, ofkorsz).(beitta.)
  4. kicsit hűl, aztán esz. egy ültő helyben a felét.

Balázs, most már tényleg gyere haza, mert lassan fókává alakulok.

kunefe

ez egy majdnem pontosan 7 évvel későbbi kép, aminél szembesülni voltam kénytelen a ténnyel:  7 évnyit nem fejlődött a fotós skillem.