egy hónap Magyarország

egyhónapos kísérletet hajtottam végre: eltöltöttem egy egész hónapot Magyarországon nemcsak koncepciótlanul írkáltam a koinba a költéseimet, hanem mellérendeltem a bevételeimet is.
így történt, hogy szemtanúja lehettem, hogy a normál(nak gondolt) életvitelem mellett a 2. hétnél a keretem 75%-a elfogyott. a 4. hétre a helyzet egészen súlyossá vált, aminek hatására egyrészt lemondtam a fodrászt, másrészt kiiktattam az élelmiszerboltokat is a napi rutinból – bár ennek köszönhetően képbe kerültem az itthon levő élelmiszerállománnyal, amiből 2 hétig simán elfőzögethetnék.
továbbá: nem látogattam meg az ikeát valami új tavaszi párna és néhány felesleges bizbasz okán, nem ettem semmiféle vendéglátóhelyen, 4 színházból  2-t realizáltam, nem vettem könyvet a listámról, cserébe elolvastam 2-t azokból, amik már rég itt vannak a polcon olvasatlanul, bementem a Lidlbe egy futófelsőért, amivel addig köröztem a boltban, amíg meg nem számoltam magamban, hogy legalább 5 másik van otthon, egyébként meg itthon futópadon futok, pólóban, úgyhogy semmi szükség erre a darabra a kezemben. legalább 3-szor nem mentem be az elém kerülő szpesöliti kávézókba (de mielőtt nagyon megsajnáltam volna magam a nyomorú sorsom miatt, eszembe juttattam a beugrót a Kávébárbazárra, ami kb 2 havi kávézós költésem volt) és az időjárásnak hála nem kellett semmiféle bkv-jegyre se beruháznom.
ezekkel az odafigyelésekkel együtt az utolsó napra is maradt volna némi kp.m (mert a Puch ülésének újrabőrözése nem lett kész ebben a hónapban, aminek ennél a pontnál már kimondottan örültem), viszont 2 számla még befutott, így az utolsó 3 napra egy büdös fillérem nem maradt.

tanulság#1 Budapesten egy közepes szintű egyszemélyes lét fenntartásához szükséges összeg és a garantált létminimum összege közt van egy jelentősebb árok. mondjuk a Mariana.
tanulság#2 vannak helyzetek, amikor a lemondás kimondottan hasznos
tanulság#3 nem kell mindig kaviár

ui. a nyaralást ilyen kondíciókkal itthon kellene megoldanom. mármint a lakásban. vagy esetleg elkezdhetnék lottózni.


a répasüti sütésnek pusztán azért álltam neki, mert nem volt kedvem dolgozni úgy gondoltam, hogy van hozzá itthon minden és akkor miért ne. félúton aztán kiderült, hogy csak a vaj, a répa és a szódabikarbóna hiányzik a listából, úgyhogy elmentem a boltba, és ha már volt pénzem újra, nyilván nemcsak répát, vajat és szódabikarbónát vettem.

carrot cake

répatorta

répatorta

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 10 dkg eritrit
  • 25 dkg sárgarépa, lereszelve
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg étcsoki, apróra tördelve
  • 2 dkg kandírozott narancs
  • 12 dkg őrölt mandula
  • 8 dkg tk liszt (kevertem hozzá puffasztott amarantot is, de csak mert a kezembe került)
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 tk gyömbérpor

Know-how

  1. az őrölt mandulát, a lisztet, a sütőport, a gyömbérport és a reszelt répát összekevertem.
  2. a tojásokat az eritrittel habosra kavartam, aztán hozzáöntöttem az olvasztott vajat is.
  3. a száraz és a nedves hozzávalókat egy fakanállal összekevertem, beleszórtam a csokidarabokat és a kandírozott narancsot.
  4. 2 db 16*22 cm kerámia tálba osztottam a masszát és 45 percig 160 fokon sütöttem. elkövettem azt a hibát, hogy a kerámiatálat se nem vajaztam ki, se nem papíroztam - ennek megfelelően bele is ragadt a süti. de ez a későbbiekben nem befolyásolta túlzottan az élvezeti értékét (ami hidegen úgy 10-szeresére nőtt.)

a recept Ízbolygó FB-oldaláról jött (azt hiszem)

https://www.eztettem.hu/2017/03/repatorta.html

4 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Viki

    Nahat! En is repatortat/sutit tervezek sutni, csak light-osabban, kis gyerekeknek lesz.
    #1 :), de sajnos igaz…

    Válasz
      1. Viki

        Ugy lightos, hogy pl. mandula, narancshej nem lesz benne. Cukor es keves nyirfacukor lesz benne, nem tudom kicsiknek mennyire jo Eritritet adni…

        Válasz
        1. Éci Szerző

          mert a mandula allergén? (a nyírfacukor vs eritrit párbajban nagyon nem mélyedtem el, de az összeolvasott infokból azt szintetizáltam, hogy inkább az eritrit a nyerő a kettő közül)

          Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.