Andinak, másfél év késéssel

ez az a név, ami angolul ezermilliószor jobban hangoznék: tart, poppy seed filling and a baked, sour cream topping. nem? de. a sült tejföl mégse az igazi, dehát tény.
tehát: Andi hazatelepült kicsinyt a civilizációba, én meg megsütöttem neki a mákost. azt mondta, jó lett.
továbbá ez az a sütike, ami alkotói válságba döntött: egy istennek se bírt ihletem lenni a képéhez.
egyébként meg egyáltalán nem Écinek való mindent egybe hajigálok, összekeverem, megsütöm, megeszem sütike. eleve 50 percig sül a mákkrémes rész. betettem a sütőbe, beállítottam az időmérő tojást ÉS lementem vele futni. (nem mintha hallani lehetne a traktorhangú futópadon bármit is). lenyomtam 7 km-t és a süti még mindig sült. bár kicsit ideges voltam, amikor kinyitottam az ajtót, hogy vajon mi fogad majd. aztán még 15 perc sülés a tejfölös bevonattal.

pate sucrée mákkrémmel és rásütött citromos tejföllel

pate sucrée mákkrémmel és rásütött citromos tejföllel

Hozzávalók

    a tésztaaljhoz
  • ez a recept Gourmandulától van, de a tészta annyira elképesztően felidegesített, hogy a csukott hűtőajtón át bevágtam mélyhűtőbe)
  • 25 dkg liszt Michel Roux receptúrája alapján
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg PORcukor, átszitálva
  • 1  2 egész tojás (szobahőmérsékleten)
  • fél csomag sütőpor (ilyet nyomokban sem tartalmaz Roux-nál a tészta)
  • 1 csipet só
  • a mákkrémhez
  • 5,5dl + 0,7 dl tej a keményítő elkeveréséhez
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 tk vanília esszencia vagy egy fél rúd vanília kikapart belseje
  • 25 dkg darált mák
  • 4 púpos ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk citromlé
  • a tejfölös réteghez
  • 2 tojás – elválasztva
  • 2 csapott ek. porcukor (fruktózt tettem bele)
  • 2 dl tejföl
  • 1 nagy citrom frissen kifacsart leve

Know-how

  1. a lisztből, a porcukorból, a vajból és a sóból morzsalékos tésztát gyúrtam (nagyanyám-féle módon: nyújtódeszkán, nem edényben)
  2. a morzsalékos tészta közepébe mentek a tojások - addig kell gyúrni, amíg összeáll és sima felületű lesz
  3. 1-2 óra pihentetés a hűtőben (egyszerűen ösztönösen érzem, mit kell csinálni 🙂 bár én erre a pontra csak akkor érkeztem el, amikor a tésztát 2x kinyújtottam, egyszer a szilikon lapra ragadt az egész, egyszer a nyújtóműanyagomra, egyszer meg a falra, amikor hozzávágtam)
  4. a továbbiakhoz egy remekjó videót is találtam. oly egyszerűnek tűnik, nem tudom, én miért őszültem meg, majd hullajtottam el a hajszálaimat közben.
  5. a mákkrémhez a tejet a cukorral felmelegítettem, hozzáadtam a mákot, a citromhéjat és a vaníliaesszencet.
  6. 15 percre békén hagytam (félrehúzva a platniról).
  7. 15 perc után vissza a platnira és felforraltam (folyamatosan kevergetve).
  8. a tűzhelyről ismét lehúzva hozzáadtam a hideg tejben elkevert keményítőt.
  9. újra vissza a platnira, és addig kever, amíg krémmé sűrűsödik.
  10. végleg félrehúz a melegről.
  11. hozzáadtam a vajat, a krémesre kevert tejfölt és a citromlevet.
  12. a tésztával kibélelt tortaformába öntöttem és 50 percig 150 fokon sütöttem.
  13. a tejfölös réteghez a fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját kikevertem a cukorral és a tejföllel - majd a kettőt egyesítettem.
  14. az 50 perce már sülőben lévő mákos részre rákentem a tejfölös masszát és további 15 percig sütöttem, kicsit magasabb hőfokon (160 fok, kb.).
https://www.eztettem.hu/2012/05/pate-sucree-makkremmel-es-rasutott-citromos-tejfollel-andinak-masfel-ev-kesessel.html

Egy hozzászólás a bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.