az életmentő fahéjas csiga

ma a kétségbeesés szélére sodort 20 dkg spenót és 16 dkg gomba. aminek át kellett volna lényegülnie fasírttá. de nem tette. amikor már a google-t kezdtem el kétségbeesésemben nyomkodni válaszok után kutatva (nem elég benne a zsír! - attyaég, én azt egyáltalán nem tettem bele. még krumplit! - még?! az sincs benne), miközben lelki szemeim előtt Balázs haláltusájának képei peregtek, amint erőtlenül próbálja még elérni a billentyűzetét, de már nem sikerül neki, végül magára rántja mind a két teljes testet lefedő, ámde lapos monitorát, és a földre zuhan holtan, feladtam. az egész masszát, ami akkorra már túlnőtt rajtam és a konyhán, és az eredeti recepthez képest +20 dkg lisztet, gondolkodás nélkül öntött zabpelyhet és még egy tojást is tartalmazott, ráöntöttem egy alufólia-darabra, rátekertem a fémet és izomból bevágtam a sütőbe. amit csak azért nem vettem föl 350 fokra, mert nincs ilyen fokozat, másrészt már benne sültek azok a csigák, amik megmentettek egy érfelvágástól.

(Napmátkának egyébként jó dolgai vannak, de ez egy nagy rakás szar volt, amibe ráadásul beleöltem az összes spenótomat és a gyönyörűséges laskagombáimat.)

fahéjas, mogyorós csiga

fahéjas, mogyorós csiga

hozzávalók

  • a tésztához
  • 1.8 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 3.75 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 zacskó Dr.Oetker expressz élesztő
  • 1 tojás
  • a krémhez
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2.5 dkg cukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 3 ek darált mogyoró/dió/mandula (bármelyik jó)

know-how

  1. a lisztet összekevertem az élesztővel.
  2. a tejet összemelegítettem a cukorral és a vajjal.
  3. a tojást felvertem.
  4. a száraz és a nedves komponenseket bedagsztottam. az eredeti recept szerint nem kell keleszteni, szerintem meg az sose árt, úgyhogy 15 percet pihent a tészta.
  5. a krémhez a vajat és a cukrott összeolvasztottam, majd a tűzről levéve belekevertem a fahéjat és a darált mogyorót.
  6. a kicsit megpihent tésztát lisztezett szilikonlapon (a deszkám otthon maradt) négyzetesre próbáltam nyújtani. elég vékonyra nyújtottam, de nem tudom, hogy ez centiben mennyi volt: az volt az alapvetésem, hogy a kelt tészta még nőni fog a sütés előtti állásban is, meg a sütéskor is - ha nem akarom, hogy gusztustalan legyen, relatíve vékonyra kell nyújtanom.
  7. a kinyújtott lapra rákentem a krémet, és a hosszabbik oldalánál kezdve feltekertem.
  8. 4 cm széles szeleteket vágtam, kicsit megigazgattam őket csigaformára, és a vágási felülettel lefele úgy tettem tepsibe, hogy jó nagy távolságok maradjanak köztük.
  9. sütés előtt fél órát még keltek (a 30 fokos sütőben), szépen megnőttek, aztán elfelejtettem vajjal megkenni a tetejüket, de így is megsültek 15 perc alatt, 175 fok, légkeverésen.