rebarbara 1.20ért

ez egy kellően bonyolult sütike. olyan, aminek a leírása olvastán normális esetben (normális eset=süti kell, rögtön) csinálok egy tejbegrízt.

de most a csillagok szerencsés együttállása kedvezett a pâte á foncer összegyúrásának, pihentetésének, elősütésének, a rebarbarák sütőben párolásának és az öntet összeállításának ÉS a 45 perces sütési idő kivárásának. a legjobb fogyókúra süteményt sütni. lehetőleg többlépcsőset. itt ülök a sütiszagban és már semmi kedvem enni belőle. ennyi munkát elpusztítani?!

legyen a neve mondjuk rebarbara pite. kellően semmitmondó, semmi flanc a curddel meg a narancs-vonallal.

rebarbarás pite

rebarbarás pite

hozzávalók

  • a tésztához (Roux mester nyomán)
  • 25 dkg liszt
  • 12.5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 40 ml hideg víz
  • a rebarbara-réteghez
  • 50 dkg pucolt, 3 cm-es darabokra vágott rebarbara
  • 8 dkg cukor
  • a szószhoz
  • 3 dkg puha vaj
  • 3 ek cukor
  • 3 ek darált mandula/mogyoró/dió
  • 2 tojás
  • 1 narancs héja reszelve
  • 1 dl a rebarbara kisült levéből
  • 75 ml tejföl (tejszín kellett volna)

know-how

  1. a lisztet a sóval, vajjal, cukorral, tojással morzsalékos állagúra gyúrtam.
  2. hozzáöntöttem a vizet és egynemű, sima tésztát gyúrtam. 20 perc hűtő. (vagy a hűtőben fóliában 1 hétig simán eláll.)
  3. a hűtési idő végén 3 mm-es körlapot nyújtottam belőle (értelemszerűen nagyobb átmérőjűt, mint a 25 cm-es piteformám), feltekertem a nyújtófára és beletekertem a formába - zsírprofi munka volt.
  4. a forma szélén belenyomkodtam a tésztát, villával megszurkáltam, ráterítettem egy sütőpapírt, lesúlyoztam 2 marék babbal és 20 perc alatt vakra sütöttem (160 fok, légkeverés).
  5. a feldarabolt rebarbarát tepsibe tettem, leszórtam a cukorral, lefedtem és 15 percig sütöttem-pároltam. ennyi idő alatt szottyosra párolódtak, úgyhogy legközelebb rövidebb ideig aszalom őket - cél volt, hogy roppanósak maradjanak. nem maradtak. (150 fok, légkeverés)
  6. a vajat a cukorral jól kikevertem, aztán mindent hozzáadtam, szépen sorban. a rebarbarbara leve és a tejföl ment bele utoljára.
  7. az elősütött tésztára rárakosgattam (németes precizitással, tökéletes szimmetriába) a rebarbara-darabokat, hogy aztán ráöntve a szószt az ég egy adta világon semmi ne látszódjon ki a remekművemből. ami amúgy szétfőtt, úgyhogy a látványhoz sokat nem adott volna.
  8. sütő, 170 fok, légkeverés. nálam 45 perc. a teteje szépen megbarnult (hogy ne mondjam: aranybarna lett - hehhe.)
  9. kicsit hűlt, szeletelődött és mellőzve minden finomkodást, a rebarbara az arcomba vágta, hogy ő egy savanyű zőccség. manipulálhattam én cukorral. akkor is savanyú. pont. esetleg lehet szórni még több cukrot rá.

forrás

alapvetések:

  • lisztezett felület szükséges leragadás ellen,
  • nyújtás közben időnként nem árt megfordítani a tésztát
  • szintén nyújtás közbeni feladat a tészta 90 fokos forgatása - így egyszerűen lesz körlap
  • a 20 percig sütött bab nem bab már többé, de súlyozni legközelebb is jó