marokkói csirkeegytál

itt most megemlékezhetnék a marokkói konyha csudálatos mibenlétéről, a szukokról, a mentateáról, a ras-el-hanoutról, a Djemaa el Fnaról - de nem.

amúgymeg: Marokkóban enni az egyik legkiválóbb dolog, amit ki tudok találni.

marokkói csirkeegytál

marokkói csirkeegytál

hozzávalók

  • 45 dkg csirkemell kockázva
  • 1 szem paradicsom
  • 10 dkg gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kurkuma
  • 2 ek barnacukor
  • 2 ek vörösbor-ecet
  • 1 tk római kömény - koriander - fahéj megőrölve
  • 1 helyre kis sütőtök felkockázva (1 kg biztos volt, pucolatlanul, de nem mértem)
  • 10 dkg aszalt meggy (kifelejtettem, nem hiányzott, de a szöveghűség kedvéért ideírom)
  • 6 dl víz
  • 1 leveskocka
  • a tálaláshoz
  • 10 dkg feta
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy csokor menta
  • zöldhagyma
  • kuszkusz

know-how

  1. (ha minden össze van vágva, onnantól 30 perces kaja, de a vagdosás nekem uennyi volt)
  2. a sózott-borsozott csirkekockákat kevés olajon megpirítottam, félretettem.
  3. ugyanebben az edényben a karikázott hagymát megdinszteltem, rászórtam a megőrölt fűszereket és illatosodásig hagytam tovább sülni (1 perc).
  4. a másik hagymát a paradicsommal, a fokhagymával és a lereszelt gyömbérrel botmixerrel nagyjából átkevertem (maradjon darabos).
  5. ezt a ragut hozzáöntöttem a fűszeres hagymakarikákhoz és néhány további percig dinszteltem, aztán visszatettem bele a csirkét, öntöttem alá 6 dl vizet, belehajítottam a leveskockát, és még a tököt, a cukrot, az ecetet és a kurkumát is - felforraltam, aztán hagytam 20 percig főni fedő alatt. az utolsó 10 perces etapra levettem a fedőt, hogy a szósz - ami akkor még csak lé volt - szósszá tudjon lényegülni.
  6. a citromhéjat összekevertem a fetával és a hagymakarikákkal, és ezzel, ill. az 3 perc alatt kész kuszkusszal nem tálaltam. mert ez lesz a holnapi ebéd. a mentát is a végén szórtam volna rá (ha lett volna mentám).