a dulce de leche mennybe menetele

tejkaramellát lehet otthon is gyártani házilag.

alapvetésként, aztán itt (mert Péter Annát szeretem), itt, meg itt is gyönyörűen le van írva, hogy 2-3-4 óra alatt megvan.

de nekem villanytűzhelyem van. úgyhogy a tejkaramella-főzés semmiképp nem fenntartható. (Mohának)

nem mintha átrepülni fél Európát, aztán autózni még 1000 km.t azért, hogy a legdélibb végeken egyszer csak ott álljak egy egész fal dulce de leche előtt környezetbarátabb megoldás lett volna.

de az alfajornak mindenképp meg kellett sülnie.

alfajor - spanyol tejkaramellás keksz

alfajor - spanyol tejkaramellás keksz

hozzávalók

  • 12,5 dkg puha vaj
  • 4 dkg porcukor
  • egy csipet só
  • 2 kupak vaníliaesszencia
  • 22 dkg liszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 tojás sárgája
  • dulce de leche

know-how

  1. a vajat a porcukorral habosra kavartam (robotgép), hozzáadtam a liszt-keményítő-sütőpor keveréket, végül a tojások sárgáját.
  2. tésztát gyúrtam belőlük (kéz) és 1 órára hűtőbe tettem. hogy aztán szerencsétlenkedhessek a kinyújtásával (lehet, hogy ezt a hűtős megoldást olyan boldogabb részeire optimalizálták a világnak, ahol nem 17 fokos lakásban dermedeznek szegény Écik - igazából összegyúrás után sem volt túl lágy a tészta: nyilván: a lelkékült kezeim nem tudták felolvasztani a vajat, ami előtte sem nagyon tudott felpuhulni. egy rohadt nagy hűtőben élek, az van.)
  3. 2 mm-esre nyújtottam a tésztát és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (mindent mértem) 50 körüli számú kört szaggattam.
  4. 170 fok, légkever, 10 perc, de ott guggoltam majdnem végig, mert ott legalább meleg volt a világért nem akartam volna kicsit is barnára sütni.
  5. a megsült lapokat kicsit hagytam hűlni, aztán összeragasztgattam őket a karamellkrémmel.
  6. egy nap állás. (haha)
  7. másnap 8 keksz egyben betömése. 10 további darab sorsa még ismeretes. de a többiek rejtélyes körülmények között eltűntek.

forrás: Így főzünk mi (p24.)