bagel füstölthalas sajtkrémmel lazy sunday jeligére

jaj, hát bagelt sütni igazi móka! ráadásul annyira jól passzol a vasárnap reggelbe. a lustálkodósba.

ezért ma 9kor keltem (idáig még rendben is volt). aztán legközelebb 2kor ültem le, de kétségtelen, a bagel megsült. meg a fotózkodás keltette hadiállapotokat is normalizáltam. és Bazsika is kitalált a kisebbik jégveremből f2 fele.

addigra mondjuk már füstölt a fejem.

a bagellal nincs baj, tényleg. de nem akkor kezdek neki legközelebb, amikor 3 másik szuperrecept képanyagát is el akarom készíteni mellette. és ha Limara azt írja, hogy alaposan belisztezett textilre rakandó a bagelkezdemény kelesztés céljából, akkor a textilt be fogom lisztezni. hogy ne kelljen nagyon durva anyázások közben letépni a teljesen egybekelt, lyuk nélküli gyönyörű bageleket, ezzel jelentékeny kárt okozva a majdnem tökéletes outfitjükben és az addigra már megtépázott idegrendszeremben.

tehát: 2kor ettünk. Balázs azt mondta, hogy ebéd. nem kezdtem el magyarázni a lazy sunday-slow food-brunch szentháromság mibenlétéről, csak 2 karika múlva, de akkor meg már a kultúrafinanszírozáson és a magánnyugdíjpénztárakon pörögtünk.

összességében kellemes, nyugodt délelőtt volt.

sütött a nap.

bagel füstölthalas sajtkrémmel

bagel füstölthalas sajtkrémmel

hozzávalók

 • a bagelhez
 • 37.5 dkg liszt (22 fehér - 15.5 teljes kiőrlésű)
 • 1 zacskó droetker expressz élesztő
 • 4 dkg cukor
 • 4 csipet só
 • 2 dl langyos víz
 • 1 ek olaj
 • a füstölthalas sajtkrémhez
 • 10 dkg füstölt makrélahús
 • 10 dkg sajtkrém
 • 1 ek friss kakukkfű
 • bors

know-how

 1. a bagelhez
 2. a liszteket az élesztővel, a cukorral és a sóval összekevertem, az olajat egy az egyben öntöttem hozzá, a víznek először csak a felét, aztán fokozatosan. a robotgép dagasztókarjával addig dagasztottam, amíg a tészta fényes lett és elvált az edény falától.
 3. 10 percet pihentettem.
 4. 8 egyforma bucit csináltam a tésztából.
 5. 10 perc pihentetés.
 6. a bucikat kézzel téglalappá húzgáltam (próbáltam a nyújtásos variációt is, de úgy körlap lett), aztán kicsit nyújtottam is rajta. a hosszabbik oldalánál indítva feltekertem -> hurka lett.
 7. a hurkákból karikákat csináltam, a végüket jól összenyomkodtam.
 8. alaposan belisztezett konyharuhára tettem őket, és hagytam kelni egy ideig (sima élesztőnél az előírás 40-60 perc, ezzel a cuccal elvileg egyáltalán nem kell keleszteni, de kelttésztás napokon tuti mosogatnom / takarítanom / fényképeznem / futnom / ésatöbbi kell, úgyhogy hagytam kelni én is.)
 9. a karikák csodálatosan meg- és rákeltek a konyharuhára, a lyukaknak nyoma sem maradt középen: az ujjammal csináltam újat.
 10. a karikákat forrásban levő cukros vízben (1.5 l - 1 ek cukk) kettesével 30 mp.ig főztem, aztán szűrőkanállal sütőpapíros tepsire tettem.
 11. 175 fok, légkeverés, 15 perc, aztán 160 fokon még 5 perc. a lényeg, hogy szép aranybarna színe legyen.
 12. a füstölthalas sajtkrémhez
 13. a villával összenyomkodott makrélát elkevertem a sajtkrémmel és a fűszerekkel.
 14. rukkolával ment a kettévágott bagettbe.
 15. 2t betömtem, aztán mozgásképtelenné váltam.

forrás-ok