butternut squash tagine especially for Ciara

(don't panic, just the introduction, leastwise partly, is in Hungarian - nothing special, just about my catastrophic experience with the photos - the recipe will be in English.)

az írási ihletettségem áttranszformálódott fényképezési ihletté.

a csudálatos lámpák alatt készült fotográfiák viszont RAWért kezdtek sikítozni (nem ők, én). a RAW meg az utómunkáért. így kezdtem elmélyült ismerkedésbe a darktable-lel.

mostanra már egyáltalán nem értek semmit, azt viszont látom, hogy amit csinálok, nem jó.

(ennek örömére csináltam egy olyan kelttészta-alapot, amit, ha nem lenne benne 4 tojás meg 30 dkg vaj, a csukott ablakon vágnék ki a fenébe - így betettem a hűtőbe (!!), hogy ne is lássam. - my recent dough is fucked up, that's why you don't get anything today...)

csak egész lazán kapcsolódik a témához Ciara, aki tegnap volt szíves lefáradni a könyvtárból hozzám és betömni a sütikét (you came down from the library tower to me, and nibbled my cakes), amit tőlem kapott, miközben csevegett, csevegett, csevegett (chattily), én meg a koncentráltam (while i concentrated) és közben elfelejtkeztem kicsit a képszerkesztéses gyötrelmeimről (and forgot about torture of photo editing).

enjoy!

butternut squash tagine

butternut squash tagine

hozzávalók

  • for the tagine
  • 55 dkg butternut squash peeled + cut into cubes
  • olive oil
  • 2 onion, thinly sliced
  • 3 cm ginger, minced
  • bunch flat leaf parsley, chopped
  • 1 lemon (zest + juice)
  • 1 tsp harissa paste (see below)
  • 1-1 tsp ground coriander, cumin, cinnamon
  • 1/2 tsp turmeric powder
  • salt (according to your taste)
  • 1 tbsp honey
  • 5 dkg dried cranberry
  • 1 can red kidney beans (net 240 g)
  • 7 dkg tomatoe puree
  • 20 dkg couscous
  • 3 tbsp almond flake
  • for quick home-made harissa (for 60 ml, mix all with blender)
  • 1 bigger piece of roasted red pepper (canned one, from Lidl)
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 tsp cayanne bors
  • 3 thin slices of  scotch bonnet (or more, if you like)
  • 2 tbsp grapeseed oil (or other kind, neutral-tasting)

know-how

  1. heat the oil in a pan and gently cook the onion and ginger until soft.
  2. add the squash cubes and continue cooking for 2 mins.
  3. add spices, honey, dried cranberry, tomatoe puree and 3-4 dl water.
  4. cook over a low heat until squash cubes are tender (about 40 mins).
  5. when the squash is tender, add the beans, cook another 1-2 mins.
  6. remove from heat and sprinkle with chopped parsley.
  7. serve with couscous.

egyébiránt a tagine zseniális lett, és itt van magyarul is, bár én a mennyiségeket itt-ott felülbíráltam.