csak a szél

ma nincs történet.
köd, az van.
meg tegnap csak a szél volt. igazi filmfesztiválon, film előtti felvezetővel, a film végén tapsoló közönséggel. meg a boldog tudattal, hogy akkor én most tényleg mindent érteni fogok. (az már csak utóbb derült ki, hogy akár szöveg nélkül, csak a képek is simán megállták volna  helyüket. és ugyanakkorát ütöttek volna magukban is. ezt Giacomo állapította meg, akinek csak az angol fordítás volt, ami viszont szerintem nem tudta visszaadni a magyar szöveg karakter-bővítését. a főszereplő lányka tiszta Saci volt, lehet, hogy emiatt ébredtem fel az éjszaka közepén és próbáltam megfogalmazni a miértet. nehéz film volt. (bár a wombot egyáltalán nem volt képes túlszárnyalni.)
és akkor most itt a helye egy pont ilyen időjárási viszonyokra optimalizált szuperfahéjas, szupercukros, szuperromantikus, szuperkarácsonyváró hajtogatott szuperkalácsnak, mindenkinek, aki elhiszi, hogy a világ jó illatú, rózsaszín, szirupos és csodaszép.
meg nekem, aki örül annak, hogy már régen elfogyott a kalács, mert a tegnap este után leginkább kenyeret és vizet utalnék ki magamnak,  arra a rövid időre, amíg meg nem öl a bűntudat, hogy én a világ felső 1%-hoz tartozom, merő véletlenségből.

fahéjas hajtogatott kalács

fahéjas hajtogatott kalács

Hozzávalók

    a tésztához
  • 34 dkg liszt (fehér-teljes kiőrlésű vegyesen)
  • az eredeti szerint, de! ennyi liszttel kezelhetetlenül lágy volt a tészta, úgyhogy addig adagoltam még lisztet hozzá, amíg normális kelttészt kinézetű nem lett (fényes, edény falától elváló)
  • 5.5 dkg cukor
  • 1 zacskó dr.oetker expressz élesztő
  • 4 ek vaj
  • 80 ml tej
  • 62 ml víz
  • (hehe - azért az idétlen mennyiségek, mert voltam szíves és a cupokat átszámoltam, mivel idösanyám rosszallását fejezte ki az ismeretlen mértékrendszer miatt)
  • 2 tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • a töltelékhez
  • 4 ek vaj
  • 15 dkg cukor
  • (drasztikus cukorcsökkentés! mégiscsak ámerikai receptről van szó - még így is vadul édes lett)
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió

Know-how

  1. a tésztához a liszteket összekevertem az élesztőporral és a cukorral.
  2. a tejet, vizet, vajat összemelegítettem (nem forraltam fel!), majd kicsit hűlni hagytam.
  3. a lisztes keverékhez hozzáadtam a (már nem túl forró) folyadékot, a vaníliát és a tojásokat.
  4. a dagasztókarral a rugalmas, fényes, edény falától elváló textúráig kevertem a tésztát, aztán hagytam duplájára kelni.
  5. amíg kelt a cukrot összekevertem a fahéjjal és a szerecsendióval, és a vajat barnulásig hevítettem. (ez a két folyamat nyilvánvalóan rövidebb ideig tartott a kelés procedúrájánál, úgyhogy volt még időm elgondolkozni, hogy mi a jó az éjszakai kelttészta-készítésben. végül úgy döntöttem, hogy a bort teszem meg fő jóság-faktornak, amit egész este oly igen nagy lelkesedéssel öntöttem a szervezetembe.)
  6. tészta megkelt, vaj bebarnult, cukor-fahéj összekeverődött.
  7. a tésztát lisztezett felületen kinyújtottam (a vastagságnál a fázisfotókat vettem alapul), megkentem a vajjal és megszórtam az összes fahéjas cukorral. (úgy tűnt, hogy sok lesz az már, de azért szórtam. szerintem legközelebb még kevesebb cukrot teszek bele.)
  8. 8 cm szélességű csíkokra metéltem, a csíkokat szépen egymásra raktam és a tornyot felszeleteltem téglalapokra. az így kialakult oszlopokat szorosan egymás mellé beraktam egy 14x24-es (direkt lemértem) kivajazott, kilisztezett kenyérsütő-formába és megsütöttem. (170 fok, légkeverés, 30 perc) aztán még hűlni hagytam (de vacsora után amúgy se volt már semmi édesre kapacitásom).
https://www.eztettem.hu/2012/11/csak-szel.html

2 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Panni

    Éci, ráéreztél, épp vmi kelt tésztát akartam sütni. Erre feldobtad a FB-re. Én meg már sütöm is. Már mingyár’ kész! 🙂 Illata és kinézete alapján tuti finom lesz. (Bár vaj nem volt itthon, így margarin landolt benne) köszi: Panni

    Válasz
    1. Éci

      🙂 én meg macaront. de már nem tűnik olyan jó ötletnek. 10 perce anyázok a k mandula miatt. de az örömnek örülök, jóétvágy, szépeste 🙂

      Válasz

Leave a Reply to Éci Cancel reply

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.