cékla vol.1 – gnocchi

gnocchit gyártani kétesélyes.

vagy ehető lesz, vagy nem. az utóbbi csoportba tartozók készítését profeszionális szinten nyomom, úgyhogy a krumplisoknak már neki se kezdek, pedig már fejből megy a krumplik ABC-s osztályozása.

úgyhogy ez ricottás. a parmezánt se cseréltem le cheddarra - mindent elkövettem, hogy megcsinálhassam a fényképeket gnocchiékról.

de az őrületes koncentráció (meg a fél órás nudligyártás) kiszívták az alkotói vénámat: csináltam pár képet, amiről végig éreztem, hogy nem az igaziak, de kívül rekesztettem az aggódást az agyamon és dekorvillával dekortányérról betömtem az összes gondosan formázott fotópéldányt. mire végeztem, egyrészt rosszul lettem a vajtól, másrészt beszkenelődtek a darktable-be a file-ok és a várakozásnak megfelelően szarok is lettek.

maradt vagy 10 nudli, ami se szép nem volt, se gondosan formázott. aztán mégis ők kerülnek bemutatásra. jobb híján.

az élet kemény és igazságtalan.

céklagnocchi

céklagnocchi

hozzávalók

 • 8 dkg sült cékla (1/2 fej)
 • 25 dkg ricotta
 • 1 tojás
 • 1/2 tk só
 • 7 dkg liszt
 • 3.6 dkg parmezán reszelve

know-how

 1. a ricottát, a tojást és a sült, kihűlt céklát botmixerrel pürésítettem.
 2. fakanállal fokozatosan hozzáadtam a lisztet, sóztam, belekevertem a parmezánt és meggyőztem magam a további liszt hozzáadásának szükségtelenségéről, annak ellenére, hogy nagyon lágy volt a tészta.
 3. betettem a hűtőbe, elvergődtem az edzőterembe, ahol úgy csináltam, mintha legalábbis valaki kényszerített volna a lépcsőzőgépre állni, hazajöttem, és legyártottam a nudlikat, hogy reggel már csak ki kelljen főznöm. egyre jobb a logisztika a konyhában.
 4. a formázáshoz egy tepsibe lisztet szórtam, két teáskanállal fél teáskanálnyi masszakupacokat halmoztam a lisztbe, aztán puszta kézzel nudlikat csináltam, és egy liszttel szintén megszórt tányérra raktam őket. a csíkokat villával csináltam, amit - a változatosság kedvéért - lisztbe mártottam minden csíknyomás előtt. ez így világos? - csodálkoznék.
 5. a kifőzésnél felforraltam ugyan a vizet, de aztán takarékra vettem, mert féltem, hogy a zubogás még kárt tesz az outfitjükben. amikor feljönnek a víz tetejére, kész. (1 perc)
 6. a kifőzötteket valami elmebaj hatására zsályás vajban ki is sütöttem, de sokkal jobb volt csak simán főzve.

forrás