comfort food 1. – dahl

megmagyarázhatatlanul vonzódom az angol nyelvű receptek közül azokhoz, ahol olyan szavakat használ a szerző, mint cosy meg comfort food (me'hogy ezek magyar verzióitól idegrángást kapok akárhol olvasom is).

ez már a sznobság, mi?

de nem is ez a lényeg, hanem az új favoritom: Hugh Fearnley-Whittingstall, akinek van egy a zseniális könyve a 3 hozzávalós kajákról.

ez a veggie stopgap, a.k.a. dahl krumplival és spenóttal* ugyan pont nem ebből, hanem a decemberi delicious.-ből van, de a 3 (fő)összetevősség pipa (curry meg alapból van minden jóravaló konyhában). és ráadásul comfort is.

* indiai alapvetés, bm hüvelyesből készülő püré az alap, amihez a végén kevernek egyéb sült és friss zöldséget. naannal, rotival (kenyerek), rizzsel eszik

dahl krumplival és spenóttal

dahl krumplival és spenóttal

hozzávalók

 • 25 dkg vöröslencse
 • 36 dkg krumpli főzve, kockázva
 • 8 dl zöldségalaplé (kocka)
 • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
 • 10-15 dkg friss spenót
 • 1 nagy ek currypor
 • 1/2 citrom leve

know-how

 1. a lencsét hideg vízben átöblítettem és 8 dl alaplében közepes lángon 20 percig főztem, sűrűn megkavarva, hogy pürésedjenek lencséjék.
 2. a krumplit megpucoltam, felkockáztam, megfőztem. (elkövettem azt a hibát, hogy készre főztem, így sütésnél prímán lehetett krumplipürét csinálni. csak nem ez volt a cél. legközelebb félkeményre hagynám.)
 3. kevés olajon 8-10 perc alatt aranybarnára sütöttem a krumplikat (az eredeti recept szerint, amúgy ennyi idő alatt 1) krumplipürét csináltam belőlük, 2) oda is égettem) - de az elv érthető, szerintem.
 4. megszórtam őket a curryporral és a zúzott fokhagymával és az egészet óvatosan hozzákevertem a dahlhoz.
 5. ugyanabban a serpenyőben megfonnyasztottam a spenótot, amit szintén belekevertem a dahlba.
 6. fotogénnek nagy jóindulattal sem nevezhető, de az íze egészen lenyűgöző.