mesesajt

az villant át az agyamon, amíg álltam a csodálatos fánk formájú kekszeim fölött úgy próbálván exponálni, hogy az exponálós ujjam tejes volt, hogy az a k tej a bögrében tuti ki fog borulni. és télleg. a gondolás befejztével azonos pillanatban a derítőm eldőlt és kiborította a tejet, bele a gárnitúra textiljébe. gondolom én, mert még nem néztem meg, nehogy felidegesítsem magam.

a philadelphia csokis változatát még Viki fedezte fel a nyáron, magamtól soha nem jutott volna eszembe megvenni. mert mesesajt kinézetű. a mesesajtot meg tesómon kívül szerintem nincs ember, aki szerette. na de most! beletétetett a kekszbe és jónak találtatott - legalábbis Balázs kollégái szerint, aki rendkívüli mód élvezik, hogy dolgozik velük egy magyar, aki nem képes időben beérni reggel és külön főnöki ráhatásra a sarokban áll egész nap doughnut cookie-t visz büntetésből.

mesesajtos fánkkeksz

mesesajtos fánkkeksz

hozzávalók

 • 19 dkg liszt
 • 7.5 dkg cukor
 • 8 dkg vaj
 • 20 ml sütőpor (1 púpos ek)
 • 1 doboz csokis philadelphia
 • 6.5 dkg mandula, durvára vágva (vagy dió, vagy mogyoró)
 • 4.5 dkg csokipötty (vagy sima csoki apróra darabolva, de szerintem ez annyira nem is fontos tartozék)

know-how

 1. a vajat a cukorral és a krémsajttal kikevertem (géppel).
 2. a sütőporos lisztet fokozatosan hozzáadtam, és kézzel kekszállagúra gyúrtam.
 3. a végén beleszórtam a mandulát és a csokit is, még egyszer átgyúrtam, aztán rúddá hengergettem és 18 szeletet vágtam belőle.
 4. a szeleteket 1 cm magas körszeletté nyomogattam, rohadt sokat pöcsöltem a közepük kiszúrásával és 175 fok, 15-20 perc. (1.5 cm-essé magasodtak a sütés végére, továbbá az átmérő is nő, úgyhogy megfelelő távolság tartása szükséges az önálló kekszek eléréséhez.)
 5. konklúziók: tök felesleges a nyers tésztát kilyukasztgatni, frissen megsülve 10 mp alatt lehet fánkká lyukasztani a kekszeket.
 6. frissen sülve nagyon morzsálódik, de 5 perc múlva már teljesen rendben van.
 7. ami ráborulhat a fotelre, az is rá is fog borulni.

forrás