egy újabb Jamie-leves: avgolemono

a Kifőztük májusi számába készült ez a leves, a színe legyen vörös fehér koncepcióm alapján - aminek a kigondolásánál elfelejtettem azt az aprócska tényt, hogy világos - mondjuk pont fehér - alappal nem rendelkezik az eztettem műterem.

ettől függetlenül a leves szerintem kimondottan jó: simán el tudom képzelni a nyári szezonra, a citrom miatt. (Balázst kommentár nélkül támadtam le vele, hang nélkül ette meg, amíg egy másik magazin draftját nézte végig - aztán felállt, jöszmékelt, kifejetette a véleményét a forint napi mozgásáról, meg ilyenek - a leves sehol nem volt említve. rákérdeztem. erre: hát, nekem kicsit olyan savanykás. - mer' hogy citromos, teee. már ért a döntés egy ideje, de ma visszavettem a haladó gurman címet tőle.)

avgolemono = egg + lemon (a szefárd zsidó konyhából jön eredetileg, de ma már a görög, török, olasz, arab konyha is ismeri szószként vagy levesként)

avgolemono

avgolemono

hozzávalók

  • 10 dl zöldség alaplé (ennek hiányában kockából is elkészíthető)
  • 25 dkg csirkemell, egészen vékonyra szelve
  • 1 póréhagyma, karikázva
  • 10 dkg basmati rizs
  • 1 citrom
  • 1 tojás sárgája

know-how

  1. A vékonyra szeletelt csirkemellet az alaplében 5 perc alatt megfőzzük, majd hozzáadjuk a rizst és újabb 10-12 percig kis lángon gyöngyöztetjük (a basmati rizs ennyi idő alatt készre fő).
  2. Amíg fő, a tojássárgáját és a citrom kifacsart levét összekeverjük.
  3. Amikor a rizs megfő, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt pórét. 2 merőkanál levest kimerünk egy kancsóba és fokozatosan hozzáadjuk a tojásos-citromos keverékhez, miközben egy kézi habverővel folymatosan keverjük. Végül ezt a keveréket hozzáöntjük a leveshez, szintén folyamatos keverés mellett. Gyakra megkeverve még 5 percig főzzük kis lángon, amíg a leves sűrűsödni kezd.
  4. Pár csepp olívaolajjal és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.