a húsvét, amikor lepergett előttem az életem

Balázs kb egy hónapja újrahúzta a gépemet, amire hónapokig készített fel lelkileg. kellett már, tudtam. de az új xubuntun már semmilyen formában nem jelent meg a picasa. amire tkp már nincs is szükségem, mert vagy fél éve dark table-lel pimplem a képeket. a montázsokat meg a gimppel csinálom. csak olyan rohadt nehezen szakadok le a régi dolgaimról.
volt sírás, hiszti, csapkodás, rohadt gimp!-ezés, aztán heckelés. és a picasa visszakerült. állandóan összeomlik, 46 lépésben tudom csak importálni a képeket, de van.
és ma, miután nem is volt kedvem fényképezni, de ezek a briósok annyira jól néztek ki, hogy muszáj volt, meg még nem is RAWban csináltam, a szaros picasából egy nyomással töröltem ki úgy 2 hónap munkáját.
…csend…
Balázs megkövült arccal ül.
feláll.
dehát megkérdezte, hogy tényleg akarod-e töröni...” – próbál higgadt maradni.
meg.
…csend…
de hogy a pi@ba jelöltem ki az összeset? meg amúgy is, most ne kezdj el okoskodni” – ezt már sikítva kb.
lepergett előttem az életem, + az a 10 kép, amit tegnap töltöttem fel a flickr-re, megmentve így a megsemmisüléstől.
…2 perccel később…
a picasa csak a RAW_kidolgozott mappából importál, nem?
de.
akkor jó, a RAW mappában ott az összes kép.
4 perc múlva felfogtam, hogy mi történHETett volna. elkezdett remegni a lábam.
de még mindenek előtt megcsináltam életem legszórakoztatóbb péksüteményét. ami ráadásul a legtutibb kelt tészta receptem is eddig.

briós

briós

Hozzávalók

  • 37.5 dkg liszt
  • 1 zacskó dr.Oetker expressz élesztő
  • 1.9 dl tej, langyosan
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • 7.5 dkg vaj, olvasztva
  • 1 csipet só

Know-how

  1. a lisztet elkevertem az élesztőporral, beleütöttem a tojást, hozzáadtam a cukrot és a langyos tejet. fakanállal összekevertem. beleöntöttem az olvasztott vajat is (sózottat használtam, azért nem írom a plusz sót) és innen géppel dagasztottam be.
  2. hagytam kelni 15 percet (gyönyörűcsudálatsoszép lett).
  3. a megkelt tésztát 3 részre vágtam.
  4. a harmadokat kettévágtam (6 kis darabnál tartok).
  5. mindegyik 1/6 gombócot négybe vágtam (24 még kisebb darab).
  6. egy brióshoz 4 kis golyót használtam: a kis golyókból kb 20 cm (pont annyi volt, mert a szilikon nyújtólapom alján van egy roppant praktikus centis rész) hosszú hurkákat sodortam (kicsit liszteztem az aljzatot, de nem ragadt amúgy) és a szemléltető ábrasor szerint brióst hajtogattam. (először az óramutató járásával megegyező, aztán ellentétes irányban kell hajtogatni.)
  7. a kész briósokat még 10 percig hagytam kelni, aztán lekentem őket tojással és 180 fok, 20 perc.
  8. aztán: sonka, torma és wháááá!
https://www.eztettem.hu/2013/04/brios-2.html

(c) Balázs-fotográfia

forrás

10 hozzászólás a bejegyzéshez

    1. Éci

      az ki az? 🙂 bocs már, Balázs továbbra is haldoklik, csak kicsit durvábban, mint eddig, már kezdek én is leamortizálódni.

      Válasz
    2. Anonymous

      Főzz annak a szerencsétlen betegnek egy rendes erőss húslevest,de ne olyan ványadtat,ahol csak elhúzzák a húst a lábos mellet ! 🙂

      Válasz
  1. Muskátli Büfé

    Kár lett volna azért a tengernyi csodás fotóért! A mostaniak közül a legelső és a negyedik – vendég 🙂 – a nekem leginkább tetsző! Madársalátának nálunk is fellépése volt húsvétkor; ilyen gyönyörű briósoknak viszont nem …

    Válasz
  2. Dina

    Wehhe, akár itt, a mi gépünk előtt is történhetett volna, vagyis hasonlók szoktak, igen! 😀 A briós gyönyörű, a fotók mindig megvannak valahol! 🙂

    Válasz
  3. Kimber

    Nagyon szep!! Es szuper a kepek. Sajnos, kicsi nehez nekem elolvasni, mert nem jol beszelek magyarul, de ez jo gyakorlas nekem! Talaltam a blogodot Tastespotting-nal, es mikor lattam, hogy Magyar, beneztem 🙂 Magyar a nagyszuliem, de en pedig Amerikaben lakom, es azert ilyen remesen beszelek. Vissza jovok valamikor, hogy tobbet gyakorolni 🙂

    kimber @ fivetdsisters.blogspot.com

    Válasz
    1. Éci

      nagyon köszönöm! ha elfáradnál olvasás közben, csak szólj és váltsunk angolra – nekem sem árt a gyakorlás — if the reading is tiring for you, just let me know and change into English – practicing English would be good for me in turn 🙂

      Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.