máktej

2011. május 17-ig nagyjából éjjel-nappal radiocafét hallgattam. azóta igaziból nincs barátom, csak pótlékok lettek: a milliók reggelire-ből lett millásreggeli és újabban már Puzsér is a Jazzyn.
meg Nesta. aki már márciusban elhagyta a süllyedő hajót, és októberben Gensivel elindították a Nestont. Nesta úgy 10 éve formálja át és tovább a zenei ízlésemet, és komolyan, még azt sem bántam, hogy 24 óra “csak” zene. aztán jöttek műsorok, meg jött Baló, akit szerettem, de gyorsan elfáradt a műsora, monotonná vált és egyre kevésbé volt érdekes. őt váltotta Döme, a Balóvilágból Traffic lett, Döme idióta hangsúlyozása legalább egy hétig heves fejrángást okozott, aztán megszerettem őt is, naprakész, izgalmasan kérdez, jó emberekkel beszélget, jó témákról – abszolút irányt mutat.
de a heti 5 napos többórás interjúzás nyilván nem egyemberes feladat, lett előbb egy fiú Döme-pótló, aztán egy fiatal lány. az utóbbi miatt az elmúlt héten már nem hallgattam Trafficet, mert így én is tudnám, csak én nem nevezem magam műsorvezetőnek. bugyuta trivialitások tömkelege, aminek a Snétberger-interjú volt az alja. de előtte még volt egy beszélgetés Varga Gáborral az új receptgyűjteménye kapcsán, amit egyáltalán nem ennek a leányzónak a sziporkázása tett jóvá, hanem VG kedves szerénysége, ahogy a desszertek készüléséről beszélt, meg a fotósának a háttérinformációi a 14 órás fotózási napjaikról. összességében kíváncsivá tettek, ha hazamegyek, belenézek (vagy remélem, hogy Emese mihamarabb átszkeneli és ír róla).

a máktejhez az átkötés kissé erőltetett, de reformnak ez is reform, én kimondottan szeretem, elolvastam róla egy csomó okosságot, és most éppen módfelett örülök, hogy milyen kalciumdús lettem.

maktej

(az olajos magvak közül a mák tartalmazza a legtöbb cinket, mangánt, kalciumot, de foszfor- és vastartalma (15 mg/100 g (!!)) is dobogós helyezést ér el – pluszöröm, hogy a foszfor segíti a kalcium felszívódását. a nyugati szakirodalomban a szezámmagot tartják a legütősebb kalciumbombának, pedig a mák másfélszer többet tartalmaz belőle. csökkenti a magas vérnyomást, lassítja az öregedést, fokozza a szervezet védekezőképességét, erősíti az idegeket, növeli a szellemi teljesítőképességet és nyugtató hatása is van (nyilván, hehe).)

szolo_montazs

máktej

máktej

Hozzávalók

 • 1 egység mák
 • 2 egység víz

Know-how

 1. a mákot kétszeres mennyiségű vízben egy éjszakát áztattam (azért, hogy a fitátok leázzanak róla - erre a szóra rákeresve csak Szendi Gábor-oldalak vannak, a paleolit táplálkozás meg annyira nem az én utam).
 2. másnap leszűrtem (a leszűrt víz állítólag jó a szobanövények locsolására - kipróbáltam, még élnek) és újabb kétszeres adag vízzel összeturmixoltam.
 3. a turmixot gézen átszűrtem.
 4. a kapott máktej 1-2 napig hűtőben eláll, kimondottan kellemes mákos illata van, és az ízében is érezhető egy halvány mákvonal.
 5. a maradék mákzaccból kekszet csináltam aszalt áfonyával. (egy korábbi adagból meg palacsintatölteléket banánnal).
https://www.eztettem.hu/2013/11/maktej.html

poppyseed milk

7 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Éci Szerző

   most mi? olyan hihetetlen, h hazarohantam, csak a napszemügét és a sálat tettem le (pont a máktej mögé, természetesen) és kabátban fényképeztem le, mert ihlet volt?! 😀 (a kabát amúgy stimm, de nem ihlet, hanem hideg volt)

   Válasz
    1. Éci Szerző

     azért nem jössz el a vintage bazaar vásárára velem 13án? hátha lesz nekem is vintidzs tányérom 😉

     Válasz
     1. Axi

      én már rendeltem tőlük 3-at 😀
      és chutney-t is lehet majd ám ott venni 😉
      még nem tudom, de be van írva mint opció!

 1. Saci

  Szia!

  A máktej a mákgubó megmetszésekor kicsorgó fehér folyadék, ami kábítószer.
  Talán tanácsosabb lenne mákból készült tejnek hívni a találmányodat, vagy valami hasonlónak 🙂
  Amúgy remek ötlet, imádom a mákot és ki is fogom próbálni

  Válasz
  1. Éci Szerző

   a ‘máktej’ nálam jelöletlen eredethatározós összetétel (a te értelmezésed birtokos jelzős összetétel), aminek kibontott jelentése: ‘mákból készült tej’ — egyébként tényleg finom 🙂

   Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.