A közös recept négyőnk (Coffeinmentes, Eztettem, Katucikonyha, Tarkabárka) projektje: 1 általános receptcímből kiindulva mindenki a saját elképzelése szerint főzi meg az adott ételt (4-et 2 hónap alatt).
Nem pakoltunk különösebb ideológiát a dolog mögé, kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki a többiek ugyanabból.
Az érdekessége a kis tervünknek abból adódik, hogy mindegyikünknek van valamilyen főzési stílusa, ami valószínűleg teljesen különböző ételeket fog eredményezni, amelyekből ki-ki szabadon választhat, saját ízlése szerint.
az 1. közös receptünk a fűszeres garnéleleves.
ami nálam laksa* lett.
Gaba megírta, hogy legyen az 1. fűszeres garnélaleves, ültem 13 napot ezen a tudáson, aztán az utolsó pillanatban megcsináltam, lefényképeztem, dobozoltam és elrohantam a reptérre, mert az aerlingus nem vár. (a corki reptér a legkedvesebb reptér, ahol eddig megfordultam, rengeteg faburkolat, semmi feszes fehér csillogás, az átvilágításnal óriási tetőablakok, kedves alkalmazottak, jól működő wifi, még egy autentik ír kocsmát is sikerült a duty free-k közé berejteni – szeretem, na – aztán ma ugyanezen a bűbáj reptéren az amszterdami járat minden utasát egy külön folyosón (!!) egyes sorba (!!) állították, a táskákat le kellett tenni a földre és egy kutya végigszagolt mindenkit, amihez 4 egyenruhás asszisztált. a döbbenetem azóta is tart. mi lett volna, ha goudára is idomítva van a kutya?!)
*a laksa olyan ikonikus street food Malajziában, mint a pad thai Thaiföldön.
2 fő fajtája van: a nyugati kulináriában erősebben jelen levő curry laksa (a kókusztejes változat) és a savanyù, hal alapú asam laksa, ami 2011ben a 7. volt a világ legjobb 50 ételének listáján.
számos változata létezik a 2 fő kategórián belül és mellettük is: az enyém leginkább a bogor laksaval mutat egyezést. vagy inkább a betawival. nem tudom pontosan kategorizálni, de egészen elképesztően jól sikerült darab volt.
a hozzávalólista összes tétele elengedhetetlen ízelem, nem érdemes elhagyni semmit, bármilyen kevés is kell belőle.
Hozzávalók
- 5 dl csirke alaplé
- 3.5 dl kókusztej
- 2-3 dl víz
- 3 kaffír lime levél
- 1 tk barnacukor
- 50 ml halszósz (nam-pla)
- 10 dkg rizstészta
- 20 dkg előfőzött garnéla
- 1 tk kurkuma
- 1 tk római kömény
- 1 tk koriander
- 2 fej kis hagyma (cc. 20 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál citromfű
- 0.5 dl kókusztej
- 2.5 cm friss gyömbér
- 1 kimagozott friss csili
- 1 tk rákpaszta (ennek híján 1 tk halszósz)
- 1 kisebb sárgarépa
- 5 cm nyers uborka
- 2 keményre főtt tojás
- friss koriander és menta
- 1/2 citrom darabolva (lime jobb lett volna, de azért már nem mentem el a bótba)
Know-how
- a paszta hozzávalóit a késes aprítóban sima masszává daráltam.
- ebből a psztából kb. 2 evőkanálnyi adagba beleforgattam 6-7 garnélát - betetettem a hűtőbe őket egy órára.
- a maradék pasztát kis olajon pár percig sütöttem.
- aztán felöntöttem a kókusztejjel, az alaplével és a vízzel.
- beleszórtam a kaffír lime leveleket, a cukrot és beleöntöttem a halszószt.
- felforraltam és 20 percig kis lángon gyöngyöztettem, hogy az ízek minél intenzívebbek legyenek.
- "A rizstészta előzetes áztatást igényel, langyos vízben. Addig kell áztatnunk, amíg már lágy, hajlékony, de még nem evésre kész – mondjuk azt, hogy nagyon-nagyon al dente: ha készre áztatjuk, a wokban gusztustalanul mázgássá, ragacsossá fog válni. (10-20 perc, tésztától függően.) Ha kész, alaposan csöpögtessük le. (Egy 500 g-os zacskó 6-8 emberes adag.)" - ezt magamtól idéztem abból a receptből, amit exkluzíve a nosaltynak írtam.
- most a tésztát 10 percre egészen langyos vízbe tettem, aztán leszűrtem, és a 18. percnél hozzáadtam a leveshez - 2 perc alatt készre puhult.
- ugyanekkor mentek az előfőzött rákok is a levesbe.
- a bepácolt rákokat kis olajon megsütöttem.
- a répát és az uborkát zsüliennre reszeltem.
- tálalásnál a sűrű, tésztás lére tettem a nyers zöldségcsíkokat, a fél főtt tojást és a friss zöldek levelét és a megsült rákokat.
- citromlével, halszósszal lehet az ízén igazítani.
- a tészta pikk-pakk magába szívja az összes levet - vagy egyétek meg rögtön, vagy szedjétek ki a léből a tésztát.
a fűszeres garnélaleves Coffeinmentes Anikó szerint sült paprikás füstölt fokhagymás garnélaleves:
a fűszeres garnélaleves Tarkabárka Gaba szerint kecskesajtos-zöldséges csípős garnéla leves buggyantott tojással:
a fűszeres garnélaleves Katuci szerint sáfrányos burgonyakrémleves sült garnélafalatokkal:
Csudálatos, levesestől, képestől, mindenestől. Köszönjük Éci csodálatos ötletét!
ez az Éci annyira fantasztikus lány 😛
és tele van csodálatos ötletekkel 😀
Valóban csodálatos dolgot csináltál. Akinek van minden hozzávalója nem is olyan bonyolult az elkészítése.
A látvány meg magáért beszél. Gondolom az íze meg fenséges volt. Gratulálok. Nagyon ügyes vagy!!!! Anya
🙂 egyáltalán nem bonyolult, Anyus —
legközelebb majd egy pár kaffir lime levelet viszek haza 😀
Valóban ügyes vagy lányom.
Apád
Ez annyira egy szuper játék! Tetszik a 4 felhozatal is és már alig várom a következő adagot! Hajrá lányok! :))
Juciiii! hát te még sose kommenteltél itt semmitse 🙂
Szerintem is irtó klassz az ötlet, a szüleid meg Éci… irtó cukik! 🙂
aha 😉
én meg majd jól kiküldöm neked a kajáimat, lefotózod nekem? cserébe megeheted. deal? 😉
jól van, kedveském, én majd mondom, mit ennék 😀
ha küldesz hozzávalókat is, bármit. 😉
hehehe – egyébként a VKF!-mozgalomban mintha még nem láttam volna felbukkanni a neved. tudsz erről valamit? 😀
félénk vagyok és szégyenlős. ezért csak 2x vettem részt benne. 😉
úgy látom érthetőbben kell fogalmaznom: a RIZS a téma, márc. 24-26. a teljesítési határidő és hozzám kell küldeni 😀
asztapi…. az TE voltál? 😀
de legalább már nem kell agyalnom a határidőn, mint ma du. az ósönben (futóbicka akció – persze nem volt már, mert akcijjós volt), hogy mi a tökömet felejtettem el. mert beugrott a halas pultnál, miközben Rozi a garnélákat masszírozta (szerettek érte minket 😀 ), h valamit akartam a rizzsel. 😛
És akkor teljesen nem a témához kapcsolódva:

ehhe 😀