KÖZÖS RECEPT #4: tiramisu

a közös recept négyőnk (Anikó, Gaba, Katuci, én) konyha-projektje, aminek már vannak előzményei (1-2-3), de az első évadot ezzel a tiramisukörrel befejezzük.

köszi lányok, itt is, újra, hogy jöttetek, csináltátok - én kimondottan élveztem a közös dolgainkat.

azt gondoltam, hogy a tirmaisu a következőképp fog történni: elmegyek a bótba, veszek egy mascarponét meg egy babapiskótát, aztán a mascarpones doboz tetején levő receptet megcsinálom.

erre írták a többiek, hogy mennyi lehetőség van ebben a desszertben. magamban: ühüm. ezek a lányok mennyire tudatlanok, ott a recept a dobozfedélen.

de azért elkezdtem gondolkozni, hogy hát mekkora égés lesz, mindenki villant valami ultrafasza tiramisut, én meg jövök a magam kis oldschool doboztetősével.

és ezután a gondolatsor után 2 napig kerestem a receptet. (mert akkor még nem tudtam, hogy Rita nyakamba szakít egy komplett tűz- és munkavédelmi dokumentációs munkát, továbbá megkapom a 100fokra leadandó írás határidejét.)

amikor végre 4re sikerült szűkítenem a kört, amiből 3 pohárdesszert volt, egy meg mascarpone nélküli vegán cucc, Balázs jelezte, hogy mindenképp süti kinézete legyen.

nabazz.

úgyhogy újraterveztem az egész koncepciót és csináltam egy halálosan agyonbonyolított, ámde fergeteg tiramisut. süti kinézetűt.

tiramisutorta

tiramisutorta

hozzávalók

 • a krémhez
 • 25 dkg mascarpone
 • 3 tojásfehérje, nem túl kemény habbá verve (soft peak)
 • a zabaglionehez
 • 3 tojássárgája
 • 3 dkg cukor (ennyi, nem elírtam - ennyi az össz hozzáadott cukor az egészben)
 • 42 ml csokoládés sör - eredetileg beeramisut akartam, ezért lett ez is belekomponálva -- a zabaglioneban nagyon szépen átjött az íze, az egészhez viszont már nem adott semmit, úgyhogy akár ki is hagyható
 • az alaphoz
 • 1 cup zabpehely és dió (vagy kesu-, pekán-, brazil- vagy akármilyen dió, mogyoró, mandula -- ill. ezek vegyesen) --- 54 g volt a zab, 64 g a magvas rész
 • 1 cup mazsola (én vegyes aszaltgyümölcsöt tettem bele: áfonya, mazsola, meggy - 90 g, aszalt szilva - 60 g)
 • 4 ek csokis sör
 • egyebek
 • 12 db (legalább) babapiskóta a Lidl-féléből (de a torta körberakásához ennél sokkal több kellett)
 • 1.5 dl kávé (főzöttet használtam)
 • 1.5 dl csokoládés sör
 • 1.5 dl tejszín, felverve (ennél több is lehet, kevesebb nem)
 • eper (opcionális)

know-how

 1. az alaphoz a zabpelyhet és a magvakat a késes aprítóban összedaráltam (nem teljesen lisztszerűre, maradtak benne darabkák), aztán hozzáadtam az aszalványokat és a sört, és addig kevertettem az aprítóban, amíg labdává nem állt össze -- na, már ez a labdává összeállt cucc magában zseniális, a nem kitartóak akár ennél a pontnál abba is hagyhatják a nagy tiramisukészítő hadműveletet és megehetik ezt a késes aprítóból.
 2. ezt a masszát belenyomkodtam a 19 cm átmérőjű kinyomható aljú tortaformámba és betettem a hűtőbe.
 3. a zabaglionehez a tojássárgákat a cukorral nagyon habosra kavartam, majd vízfürdő felett custard sűrűségű krémet főztem belőle úgy, hogy fokozatosan adagoltam hozzá a sört (kb 35 ml.nél megálltam). amikor kész lett, a mosogatóba állítottam hideg vízbe, hogy ne főjön tovább.
 4. a krémhez a mascarponet átkevertem (kézi robotgéppel, legalacsonyabb fokozaton 2-3 keverés) és belekevertem a kihűlt zabaglionet.
 5. a 3 tojásfehérjéből habot vertem, amit szintén hozzákevertem a mascarponés krémhez.
 6. a langyosra hűlt kávét és a sört összeborítottam.
 7. a zabpelyhes alapot kivettem a hűtőből.
 8. a babapiskótákat addig tartottam a kávés-sörös löttyben, amíg félig felszívták magukat, aztán szépen egymás mellé pakoltam őket a zabpelyhes alapra (6 db-ot) - erre ment a fele a mascarpones krémnek.
 9. újabb 6 beáztatott babapiskóta - krém másik fele.
 10. egész éjszaka a hűtőben.
 11. reggel nagyon szépen ki lehetett nyomni a tortaformából. (ennél a pontnál lehet körberakni plusz nagyonsok babapiskótával, de ezt igazából csak a kép miatt csináltam.)
 12. felvertem 1.5 dl tejszínt, rákupacoltam a tortára (valamiért vonzódok a rusztikus süteményekhez), tettem a tetejére epret és lehetett is enni.
 13. szerintem életemben nem csináltam még ilyen állatjó tiramisut.

forrás 1 forrás 2 forrás 3

na, és akkor - ahogy gondoltam - mindenki lealázott tiramisu-ügyben:

Anikó epres-bodzásan

Anikó-tiramisuGaba diós-kávésan

Gaba_tiramisuKatuci fagyisan

Katuci_tiramisu