nem sétagalopp

gondoltam, megpróbálom ismét felvenni a laza attitűdömet utazásilag: annyi időt hagytam a Cork-Dublin útra, amennyi kényelmesen elég szokott lenni arra, hogy odaérjek a reptérre, átvilágíttassam a ridikült és elsétáljak a kapuig.
ez a terv már Dublin előtt borulni látszott az autópálya-dugóban, de a belvárosig még tartottam magamban a lelket, mire kiért a busz a reptérre, már megbeszéltem Balázzsal, hogy ugye jól emlékszem az egyik Millásreggeliből, hogy van vm limit a lekésett repülő utáni következő gépre vett jegy áránál. itt lépett színre az idős házaspár, akiknek a nyíló buszajtó juttatta eszébe az 1. reptéri megállónál, hogy le akarnak szállni – amivel önmagában nincs semmi baj, de a lassított felvétel zavarodott kapkodás volt a mozgásukhoz képest. és még ezzel sincs baj, viszont az első széken pakolgatták a motyójukat, elzárva a leszállás lehetőségétől azt a félbusznyi embert, aki szintén itt akart leszállni – ekkorra már 20 perc késést szedett össze a busz és én még mindig nem voltam a megfelelő helyen.
ezt tetézendő, a sofőr leballagott a két öreg után és rágyújtott, én meg majdnem elsírtam magam.
de jó, hogy nem tettem, mert akkor mit csináltam volna meglátva a 3 darab üzemelő átvilágítókapunál álló 5 repülőnyi embert.
(…)
aztán elértem a repülőt, és amikor hátradőltem, hogy megkezdjem a kedves utastársak szociológiai elemzését, egy durván túlsúlyos kislányka vágódott elém egy nem annyira jól sikerült cigánykerék végén. ugyanebben a pillanatban meghallottam a fejhangon visitó hangot is, amit ő adott ki. és ez a hang volt az, ami 3 óra 45 percen át ontotta 2 sorral mögöttem az idiótaságokat. Franciaország felett már erős késztetést éreztem, hogy erőszakos módon elhallgattassam, felnégyeljem és a wc.n keresztül eltávolítsam a gépről (a pedagógus múltamra tekintettel fogalmaztam ennyire szofisztikáltan).
ép elmém maradéka pedig levonta a tanulságot a földet érés után: a repülés nem sétagalopp.

oriental duck salad

ázsiai kacsasaláta

ázsiai kacsasaláta

Hozzávalók

  a húshoz
 • 1 bőrös kacsamell
 • 1 ek kacsa fűszerkeverék* (én most Spar Premiumot használtam)
 • 1 ek méz
 • 1 ek szójaszósz
 • a salátához
 • 2-2 marék madár- és insalatina (vagy bm egyéb)
 • 2 szál zöldhagyma, hosszában felcsíkozva
 • 1/2 gránátalma magja
 • 1 marék szőlőszem
 • 10 cm uborka hosszában csíkokra vágva
 • ugyanennyi kápiapaprika, szintén csíkokra vágva
 • 1/2 lime leve
 • 1 löttyintésnyi szezámolaj

Know-how

 1. *a fűszerkeverék tartalma: vörös- és fokhagyma, chili, fahéj, ánizs, borsikafű, édeskömény, szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér, fehérbors
 2. a kacsamell nem bőrös oldalába bedörzsöltem a fűszerkeveréket és megsóztam.
 3. a bőrös oldalán kezdtem el sütni közepes lángon, 5 perc után megfordítottam, a másik oldalt is sütöttem 5 percig.
 4. kivettem a tepsiből, 2-3 percet pihentettem, aztán felszeleteltem nem túl vékonyan.
 5. a szeleteket megkentem a szójaszósz-méz keverékkel és visszatettem a tepsibe őket - kb. 5 perc alatt készre sütöttem.
 6. a salátához a zöldségeket (paprika, zöldhagyma, uborka) felcsíkoztam, a szőlőszemeket félbe vágtam - aztán mindent összekevertem a megmosott salátalevelekkel.
 7. átforgattam az olajjal őket, a tetejére ment a gránátalma magja, és a sült kacsaszeletek.
 8. az adag 2 főre lett kitalálva, de úgy alakult, hogy egyedül is képes voltam betömni. egyszerűen zseniálisan finom.
https://www.eztettem.hu/2014/09/azsiai-kacsasalata.html

oriental duck salad

a papírporcelán tányért a képhez Lantos Judit fenomenális sorozatából választottam – örök hálám ezúton is, drága Judit! (a tányér egyébként porcelán, és mosogatható és nagyon vagány.)

2 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Anikó

  Basszus, utálom a repülést!!!! a fent olvasottak alapján pedig még inkább….. a gyereket nem minősítem, mert nekem is van kettő. Ők sem matyóhímzések, de érdekes módon a repülőn tudnak viselkedni 😉 a recept pedig mennyei, azonnal megkóstolnám. Jó regenerálódást odahaza 🙂

  Válasz
  1. Éci Szerző

   én meg végtelenül türelmes vagyok, ha gyerekről van szó, csak be vannak zárva csórik 2-3-4 órára minimális helyre, de ez a kiscsaj mindenkiből kihozta az állatot maga körül – tényleg remegett a fejem, amikor leszálltam a gépről. és a kacsa tényleg isteni lett, tessék megsütni a családnak 🙂

   Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.