ejnye

Dublin, repülőtér. az útlevélvizsgálatnál a kordonok közt úgy 800 ember, a buszom 10 perc múlva indul; előttem egy középkorú pár inkább áll, mint halad: előttük 5 méteres szabad tér, mögöttük egymásra torlódott sokak. többen úgy gondoljuk, hogy akkor tán haladjunk. és haladunk, megkerülve a párost, amikor is meghallom a férfi tagot ékes magyarsággal, hogy mit kellene nekem tenni az ő egyik testrészével. nem tudom, miért gondoltam, hogy beleállok egy vitába ezzel jóemberrel, de megtettem. hátrafordultam és – tényleg kedvesen – megkérdeztem, hogy jönne? mert akkor engedem, csak haladjunk. na, itt elszabadultak az indulatok: emberünk ordítva közölte a világmindenséggel (leginkább), hogy pont az ilyen büdös kurvák (!!!) miatt hagyta el az országot, akik még itt sem hagyják békén (!!!) és a többi és a többi. ekkor ismét visszafordultam, hogy akkor tán kifejtem neki, hogy én meg pont az ilyen suttyóparasztok miatt nem szoktam megszólalni magyarul a reptereken, de már félfordulatnál rájöttem, hogy valószínűleg nem tudok olyan szintre lesüllyedni, ahol emberünk tanyázik, úgyhogy csak rámosolyogtam, hogy ha nem megy, akkor megyek én.

epilógus: Dublin, reptéri buszmegálló. a sofőr leszáll, közli, hogy a bőröndöt a lenti csomagtartóban kell hagynom. én – tényleg kedvesen – elmondom, hogy kb az életem értelme van most a bőröndben, úgyhogy csak felvinném. errő ő: ok.

és akkor laza átkötéssel: a képek alant életem új értelmével készültek. (az egyik szerintem eddigi működésem legjobbja lett.)

vegetable soup w/ grains

zöldségleves mindenféle gabonával

zöldségleves mindenféle gabonával

Hozzávalók

 • 20 dkg árpa, sárgaborsó, vöröslencse mix (szárazsúly)
 • 1 fej brokkoli, rózsáira szedve (cc. 35 dkg)
 • 1 nagyon nagy répa, kockázva
 • 3 szál szárzeller
 • 1 póréhagyma, hosszában felezve
 • 3 gerezd fokhagyma, egészben
 • 1 fej vöröshagyma, egészben
 • 2 babérlevél
 • egész feketebors
 • 1 csirkemell, nyersen, kockázva
 • 1 marék fagyasztott zöldborsó
 • 1.5 l víz

Know-how

 1. a gabona-mixet (soup&broth mix) előző este beáztattam 3-szoros mennyiségű vízbe. (nem tudom, otthon van-e a teszkóban, itt igen, és imádom. egyébként simán árpával is tökéletesen működik a leves.)
 2. a hagymákat a babérlevélllel, a répa 2/3-ával, 2 szál szárzellerrel, a borssal és a babérlevéllel feltettem főni a másfél liter vízbe. a víz felforrását követően gyöngyözve főtt 30 percet.
 3. 30 perc után leszűrtem, az elkészült alaplébe beleszórtam az egész éjjel ázott magokat, megsóztam és újra felforraltam az egészet, majd takaréklángon 20 percig főztem.
 4. ekkor hozzáadtam a felkockázott csirkehúst, a maradék nyers répakockákat, a felkarikázott zellerszárat és még negyed órát főztem.
 5. az utolsó 5 percben hozzáadtam 1 marék fagyasztott zöldborsót és az apró rózsákra szedett brokkolit.
 6. a végén még megszórtam apróra vágott zöldekkel (bazsalikom, petrezselyem - ez volt itthon).

forrás: Donna Hay, issue 81.

https://www.eztettem.hu/2015/10/zoldsegleves-mindenfele-gabonaval.html

vegetable soup w/ grains

fekete tálka Lantos Judit kerámia

4 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Csilla

  Sajnos minden szavaddal egyet kell értenem, én is pontosan így éreztem régen 🙁 A fotók pedig nagyon szépek, mint mindig persze 🙂

  Válasz
 2. piszke

  aaaa….tényleg nagyon látni a különbséget.nem a fotóban úgy általában és izé,meg kompozíció ésatöbbi (szóval igen, nem tanultál meg fényképezni hirtelen, természetesen ezt akarom mondani :D) hanem a kontúrok meg az árnyékok, meg az élesség, meg az árnyalatok eltérése. szóval több/jobb érzékelő kis biszbasz a drágaszágomba…:) . namajdegyszer. de még mindig nem mondtam, akkor melyik lett?

  Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.