túrórtorta

találtam egy elég jól hangzó kókuszossütike-receptet, amiről azt gondoltam, hogy egy olyan délután után, amit teljes egészében biztonsági adatlapok olvasásával töltöttem, pont megérdemlem. hazafele vettem egy zacskó zöldbanán-lisztet (nem mintha ez kellett volna bele), majd itthon az ejdejómárpéntekestevan hangulatban rájöttem, hogy innye (nem ezt a szót használtam pontosan), elfelejtettem a kókuszt. ekkor már mondjuk tudtam, hogy a mélyhűtőben van egy mikrodoboz túrótorta (amit gondos anyukám készített be arra az esetre, ha éppen éhes lennék és nem sztárblogger), mert épp megtaláltam, amíg turkáltam, hogy hátha találok valami anya-féle készkaját, mielőtt éhen pusztulok.

(...)

amíg a túrótortám a mikróban olvadt, lebonyolítottam pár telefont, közben folyamatosan örültem az estém remek fordulatának. aztán kinyitottam a mikrót.

és kivettem a felforrt túrótortát.

kókuszos teasüti

kókuszos teasüti

hozzávalók

  • 11 dkg vaj, felolvasztva
  • 2 tojás
  • 2.5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 12.5 dkg liszt (2:1 arányban zabpehely és zöldbanán-lisztet használtam, de működik sima fehérrel is)
  • 7 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • a tetejére
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 2 dkg cukor
  • 1 dl tejszín

know-how

  1. a száraz és a nedves hozzávalókat külön tálakban összekevertem, majd a két keveréket egy fakanállal homogénre kevertem.
  2. a masszát sütőpapírral bélelt sütőtálba öntöttem. (23*14 cm, 5 cm magas)
  3. a tetejére szánt kókuszreszeléket összekevertem a 2 dkg cukorral és rászórtam a tészta tetejére. kicsit vártam, hogy hátha belesüllyed, de mivel nem tette, inkább egy kanállal nagyjából belenyomkodtam.
  4. 20 percig sült 175 fokon (légkeverés), de ekkor még tök híg volt, viszont a teteje már kezdett túlbarna lenni, úgyhogy letekertem 120 fokra a sütőt és még vagy 15 percig sütöttem.
  5. amikor elkészült, egyenletesen rácsorgattam 1 deci tejszínt és a meleg sütőben hagytam, hogy a tészta felszívja.
  6. szerintem langyosan finomabb, mint másnap kihűlve.

forrás

blueberry

coconut cake