Peaky Blinders

Peaky Blinders.*
és még: jézusisten.
ez a két dolog jutott eszembe – mert megszólalni nem nagyon tudtam a döbbenettől -, amikor az egyébként very handsome házastársam kisétált a fodrásztól. (Írországban a férfifodrász-piacot a török borbélyok (turkish barber) uralják (egyébként jobbára arabok), akiknél ott dolgozik az egész rokonság és szomszédság, végzettségre tekintet nélkül, és akik 10-12 euróért egyenfrizurát vágnak minden betérőnek. ha szerencséje van az ember házastársának, ezt akár olyan ember is megteheti, aki már egynél többször használta a  hajnyíró eszközt – Balázsnak a legutóbbi beugrásánál nem volt szerencséje.)
másnap a cégnél az egyik kollégája udvariasan megérdeklődte, hogy csatlakozott-e esetleg az IRA-hoz, vagy csak elvesztett valami fogadást – és innentől Balázs is érezte, hogy a 3 mm-t azért legközelebb határozottabban kell visszautasítani.

*félreértés ne essék, a PB-t – kiemelten Cillian Murphyt [ejtsd Kilien], de őt ki nem, és aki ráadásul itt született a szomszédban, amitől kicsit olyan, mintha már ismernénk is egymást. kicsit. mintha. – kimondottan imádom, mert a sztori(k), a karakterek, a díszlet, a zseniális akcentus, a belassított képek, amik időnként átmennek szinte festménnyé, a zene – felcserélhető sorrendben egészen egyszerűen zseniál. ettől függetlenül ezt a hajat Thomas Shelbyn kívül másnak nem nagyon lehet megbocsátani.

a saláta akkortájt készült, amikor Balázs átment Peaky Blindersbe – más átkötést nem találtam.

moroccan carrot salad

marokkói répasaláta

marokkói répasaláta

Hozzávalók

  • 60-70 dkg répa, hosszúkásra reszelve - HATALMAS ADAG LESZ!
  • 23 dkg kész csicseriborsó (1 doboz)
  • 2 szál felkarikázott újhagyma
  • 2 csokor petrezselyemzöld (vagy 1-1 petrezselyem és koriander)
  • 1 csokor menta
  • 2 kis marék mazsola
  • 1 marék szőlő
  • 3 ek darabolt mandula (vagy tökmag)
  • az öntethez (cup=2.5 dl)
  • 1/4 c olívaolaj (narancsosat használtam)
  • 1/4 c narancslé
  • fél lime leve
  • 1 ek méz
  • 1 tk só
  • 1 tk rómaikömény
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk fahéj
  • 1/4 tk koriandermag
  • 1/4 tk szegfűbors
  • 1/4 tk csilipehely

Know-how

  1. az öntet hozzávalóit egy befőttesüvegben összeráztam.
  2. a répát lereszeltem, az újhagymát felkarikáztam, a csicseriborsót átmostam és lecsöpögtettem - egy nagy tálban összekevertem őket a felaprított zöldfűszerekkel és a mazsolával, szőlővel.
  3. az egészet meglocsoltam az öntettel és legalább fél órát állni hagytam evés előtt (de mennél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízei. mivel a répa is, a csicseri is kemény, nem fog összeszottyanni a saláta.)
  4. én halat sütöttem hozzá, meg volt kuszkusz is (mert mindig elcsúszok az ebéddel és addigra már olyan éhes vagyok, hogy feltételezem, hogy képesek leszünk megenni egy fél disznót.)
  5. (és még egy tál rizskoch is. mondom, hogy hajlamos vagyok a túlzásokra éhesen.)
https://www.eztettem.hu/2016/07/marokkoi-repasalata.html

moroccan carrot salad

ez a hal volt hozzá, bár sea breamet szerettünk volna, viszont Balázs kért, így sea bass lett. de én a halasnál már nem nagyon lepődök meg semmin.

sea bass

3 hozzászólás a bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.