csúcstámadás

bár 'a képzés legjobb faszija' díjamat a terembe lépése 1. másodpercében odaítéltem neki, ez sem volt elég sajnálatos mód, hogy az örvény- és egyéb szivattyúk csodálatosságát taglaló 3 órás előadása 4 percnél tovább lekössön - mivel távozásról szó sem lehetett (remélvén, hogy a vizsgán egy fél jegyet csak fog számítani, hogy legalább végigültem - és ahogy most látom ez a fél jegy pont egy féllel lesz több a 0-nál, amit már lehet felfele kerekíteni), elolvastam a heti híranyagot, megnéztem mindenki télnek örvendező cuki gyerekét a fészbukon, aztán az instagramon találtam egy képet és máris megvolt a vasárnapi program.

annyira lelkes lettem, hogy még azt is komolyan gondoltam, hogy vasárnap tényleg korán fogunk kelni és tényleg elmegyünk és tényleg lenyomunk egy 20 km-es kört a Csóványos tetejéig meg vissza.

(...)

aztán 10 körül felébredtünk, megreggeliztünk, közben a kirándulást 4szer újraterveztük és végül abban maradtunk, hogy hát akkor Normafa...

na, ebből lett ez a tepsi pogácsa.

a Csóványost meg majd legközelebb hódítjuk meg.

túrós pogácsa

túrós pogácsa

hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás + 1 másik a kenéshez
  • 15 g friss élesztő

know-how

  1. az összes hozzávalót a lekenéshez szükséges tojás kivételével összegyúrtam (összegyúrattam a robottal), befóliáztam és betettem a hűtőbe fél órára.
  2. a fél óra leteltével a tésztát kinyújtottam, egész vékonyra, megkentem az egyik felét tojással, ráhajtottam a másik felet, újra kinyújtottam, megkentem, hajtottam, nyújtottam - vajjal kellett volna, de a 25 dkg vaj a tésztában így is anyagi romlásba döntött, illetve a hajtások után nem ártott volna, ha hagyom kelni újra meg újra a tésztát - de én pogácsát akartam, gyorsan.
  3. az utolsó nyújtásnál egy ujjnyi vastagra nyújtottam, kiszaggattam, lekentem a tetejüket a tojással, megszórtam mákkal/lenmaggal/hagymamaggal és megsütöttem őket (hideg sütőbe tettem, hogy tudjanak kicsit kelni, amíg bemelegszik).
  4. egy fél Peaky Blinders alatt elfogyott az összes.

hungarian savoury scones