hunyorítva: limonádé

amikor a nőgyógyász nem azt kérdezi, hogy szült-e már, hanem hogy hányszor, na, akkor kezdi érezni igazán az ember a korát. és hát ebben a korban már lehetett volna annyi eszem, hogy 35 fokban a vajas tésztából kekszsütés projektet* ne erőltessem - de megtettem. másodjára sikerült is. egy újabb 5.20-as keléssel.

* nem magamtól vetemedtem kekszsütésre a jelenlegi klimatikus körülmények közt, nyilván - de Zsófi barátnőm hétvégi partyjára kellett valamit vinnem. (és bármilyen hihetetlen, rajtam kívül mindenki úgy gondolta, hogy k nagy tálca KRÉMES süteménnyel jelenik meg. és ami még durvább: a pálinkán túl a KRÉMES sütemények fogytak leginkább a 42 fokban. na, ez a falusi virtus.)

citromos-mákos keksz

citromos-mákos keksz

hozzávalók

  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás szétválasztva
  • 1 csipet só
  • 65 ml citromlé (nekem 1.5 normál méretű citromból jött ennyi össze)
  • 30 dkg liszt
  • a másfél citrom lereszelt héja
  • 5 dkg mák (nem darált!)

know-how

  1. a lisztet összekevertem a mákkal, félretettem.
  2. a vajat és a cukrot robotgéppel krémesre kevertem, hozzáadtam a csipet sót és a tojássárgáját, elkevertettem.
  3. hozzáadtam a reszelt citromhéjat, és folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzáöntöttem a citromlevet is.
  4. végül a liszt ment bele, kanalanként adagolva.
  5. a kész tésztát kettévettem, becsomagoltam folpackba és fél órára hűtőbe tettem (hogy kicsit megdermedjen).
  6. a megdermedt tésztagolyót egy darab sütőpapírra tettem és rúddá alakítottam (ízlés dolga, hogy milyen átmérőjűvé, én 4-5 cm-eset csináltam) - betettem a mélyhűtőbe éjszakára.
  7. (másnap délután volt egy gyenge próbálkozásom a sütésre, de a 32 fokos lakásban a kifagyott vajas tészta 1 perc alatt olvadt szerteszét - de nem hagytam magam, beleküzdöttem őket a tepsibe, aztán amíg kint álldogáltam az erkélyen, ahol éppen jobb idő volt, mint a lakásban, a kekszek szénné égtek - így történt, hogy a kekszsütést aznap délutánra elengedtem és elmentem meginni egy bambit a Dürerbe.)
  8. harmadnap nagyon hajnalban - a még csak 25 fokos lakásban - a maradék tésztarudat fél centis karikákra vagdostam és 160 fokon 12-14 perc alatt megsütöttem (olyanra, mint ami a képen látszik).

forrás

lemon poppy seed cookies

van még itt egy pár jó kis keksz, tessék megnézni.