senkitöbbet

vettem egy tömb provolone sajtot, csak mert olyan szép neve volt - aztán rövid úton kiderült, hogy nem ezt fogom esténként a borhoz rágni*, úgyhogy kerestem más helyet a hasznosításra => sütöttem egy ilyen rendkívül különleges, nagyon innovatív rágcsát, amiből minden blogon van egy és mindenki azt állítja, hogy ő találta ki, esetleg hogy ősi családi recept.

ezzel szemben én csak annyit mondok, hogy k jó lett.

meg, hogy itt van május elseje. ráadásul.

* meglehetősen intenzív ízű és szagú sajt, aminek sokkal jobban áll a sütés, olvasztás mint a "nyersen" evés.

sajtos túrós kocka

sajtos túrós kocka

hozzávalók

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg liszt (fele tk tönkölybúza, fele rétesliszt volt)
  • 15 dkg túró
  • 25 dkg sajt (ennyi lett lereszelve, legközelebb ez is 15 lesz)
  • 1 tk só
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 3-4 ek mák + még 2 a szóráshoz (opcionális)
  • 1 tojás vagy tej-olaj mix a kenéshez

know-how

  1. a hozzávalókat (a tojás/tej-olaj KIVÉTELÉVEL) robotgéppel összegyúrtam, kicsit ragacsos a vége, de a nyújtódeszkán kevés liszttel szépen nyújtható lesz.
  2. kb. 1 cm vastagságúra nyújtottam, és 1.5x1.5 cm nagyságú kockákra vagdostam a tésztát - lekentem a tetejét tojással/tej-olaj mixszel, megszórtam mákkal és 175 fokon, légkeveréssel aranybarnára sütöttem. (ez a kockázás a legújabb invencióm: sokkal kevesebb tökölődéssel jár, mint a pogácsaszaggatós metód - cserébe sokkal többször csinálok ilyen rágcsákat, ami határozottan nem tesz jót a kockahasnak.)
  3. nem lehet abbahagyni. tényleg.

cheese crackers

cheese crackers

ezt az 1:1:1 dolgot már korábban is elsütöttem egy pogácsában. nahát!