sokidegbántalom

miután minden igazán durvát kizárt a doktorlány a neurológián, jobb híján javasolta, hogy legyen 2 hónapig Milgamma.

amíg vártam a gyógyszertárban, megnéztem, hogy mit is írt fel pontosan (tanulva az egy héttel korábbi receptfelírásából, ahol az egyik gyógyszert ki se bontottam, a másikból meg 3 szem fogyott, amikor leállította...). átfutottam a betegtájékoztatót és éppen azt próbáltam értelmezni, hogy az "Alkohollal együttesen alkalmazva nő a szervezet B6 vitamin igénye" résszel vajon mit akart jelezni a szerző egy olyan készítménynél, ami a napi szükséges B6 adagnak a 34-szeresét tartalmazza, amikor sorra kerültem; úgyhogy megkérdeztem a gyógyszerésztől, hogy jól értem-e, hogy ez a szer kizárja az alkoholfogyasztást. a fickó, akivel eddig a futásról konzultáltam meg a porcerősítőkről, esetleg a C-vitaminról, rámnézett, látványosan zavarba jött, hadovált valamit a pohár vörösborról esténként meg hogy az milyen jó, én meg nem értettem, hogy mi az isten baja lett hirtelen, de ráhagytam, hadd igyon.

fizettem, hazajöttem és elolvastam a betegtájékoztató maradék részét is:

"A Milgamma N kapszula az alábbiak kezelésére szolgál:
- különböző eredetű idegbántalmak kezelésére,
- alkoholizmus okozta sokidegbántalmak (polineuropátiák) kezelésére."
......


ez meg már megint csak úgy lett.

a születésnapomon volt egy parádés sütőtökös darab, aminek addig halogattam a leírását, hogy elfelejtettem, hogy csináltam, úgyhogy ezt most promt begépeltem.

áfonyás sajttorta

áfonyás sajttorta

hozzávalók

  • a krémhez
  • 65 dkg sajtkrém (most: 40 dkg lidl-ös Soft Cheese, 25 dkg mascarpone)
  • 11.5 dkg görög joghurt
  • 12 dkg cukor (5 dkg eritrit volt)
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 egész tojás
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • 25 dkg áfonya
  • a kekszalaphoz
  • 1 csomag Győri zabfalatok
  • 6.5 dkg olvasztott vaj
  • 3-4 ek granola (még karácsonyról volt, el akartam már használni, de ez amúgy nem kell bele)

know-how

  1. a kekszet ledaráltam, összeforgattam az olvasztott vajjal és egy sütőpapírral bélelt 19 cm.es kerek tortaformába nyomkodtam - 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem, aztán hagytam kicsit hűlni.
  2. közben a tojásokat lazán felvertem (csak kézzel) a cukorral.
  3. a sajtkrémet, a joghurtot, a keményítőt és a citromhéjat/levet a gépem legalacsonyabb fokozatán összekevertem (nem cél, hogy folyós állaga legyen!), majd fokozatosan hozzáadagoltam a cukros tojást.
  4. az áfonyát a végén forgattam bele egy spatulával.
  5. FONTOS! ha a sütőforma nem hermetikusan zár, a sütőpapírt mindenképp úgy kell belerakni, hogy vagy belülről bélelje ki, vagy ha csak az aljára kerül, akkor jóval (jóval = 6-7 cm) nyúljon túl a formán: sütés közben fog folyni némi olvadt vajas lé a sütiből.
  6. a kész krémet a kihűlt kekszalapra öntöttem és 140 fokos sütőben 60-70 percig sütöttem - itt még nem szilárdult meg teljesen, de bent hagytam a csukott ajtajú sütőben: a maradék hő pont elég volt a tökéletes állaghoz.
  7. ideális esetben hagytam volna a formában teljesen kihűlni (pár óra), de nálam nincs ideális állapot, ha egy csízkékkel ülök szemben, úgyhogy egy óra múlva vágtam belőle egy szeletet. ennél a pontnál azért még nem tökéletes az outfit, de reggelre tényleg az lett --- szóval a sajnálatosan hosszú hűlési idő nem skipelhető, ha igazán szép sajttortát szeretne az ember.

forrás

cheesecake