mikor, ha nem most

aranygaluska

ma nagyon hajnalban - miután Balázs a partyka után valamiért még szükségesnek látta a Sharknadot mindenképp megézetni velem - azzal dőltem ki, hogy reggel aranygaluskát fogok sütni. és ami durva, pár órával később ugyanígy ébredtem.
és lőn.
eszembe se volt leírni a recipét, amúgy, de ez a tészta annyira tökéletesen sikerült, hogy nagy kár lett volna ezt nem megcselekedni.

aranygaluska

aranygaluska

hozzávalók

  • a tésztához
  • 37.5 dkg liszt (BL55 - rétesliszt 2:1 arányban)
  • 2.25 dl tej langyosan
  • 3.75 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 5.25 g porélesztő (a 7 g-os tasak 500 g liszthez van)
  • 1 egész tojás
  • 3.75 dkg vaj, olvasztva
  • a forgatáshoz
  • 1 marék dió
  • 2-3 ek cukor (én a citromosból tettem bele: ha van itthon biocitrom, a héját általában belereszelem egy külön erre a célra beüvegezett cukorba - az olyan sütikbe, amikbe reszelt citromhéj kellene, tökéletes.)
  • 1 tk fahéj
  • a vaníliaöntethez
  • hát, ehhez csináltam egy nagyon híg vaníliapudingot (6 dl tej + 1 zacskó pudingpor)

know-how

  1. a lisztet összekevertem a porélesztővel, a cukorral és a sóval, ráütöttem a tojást és a langyos tejet, alacsony fokozaton járatva a robotgépet, beledolgoztattam.
  2. amikor felvette a tejet, kanalanként ment bele az olvasztott vaj - 12 percig hagytam a gépet dolgozni.
  3. lágy, szép sima felületű tészta lett, ami cc. 45 perc alatt kelt duplájára.
  4. ennél a pontnál enyhén lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtottam és nagyjából azonos méretű négyzetekre szabtam (20+ db lett).
  5. a négyzeteket darabonként fogtam, a sarkokat behajtottam alulra, annyit igazítottam rajtuk, h gömb formák legyenek, aztán még gömbölyítettem is őket kicsit a nyújtódeszkán a rend kedvéért - ez a rész sok idő, de remekül lehet közben elmélázni, hogy mit is vár az ember az új évtől, esetleg rákészülni lélekben 2023. első futására.
  6. ez az adag gombóc a 23 cm-es kerámia formámba való adag: a formát kiolajoztam, alaposan megszórtam a cukros-fahéjas darált dióval.
  7. a gömböket darabonként megkentem olajjal (vagy vajjal, de az most olyan itthon, amit nem akartam beáldozni tésztakenegetésre), és az előkészített formába rakosgattam úgy, hogy legyen még helyük kelni.
  8. az első sor gombócot megszórtam a cukros dióval, erre ment a következő sor, ugyanúgy olajosan, figyelve a távolságra. (a rétegezés értelemszerűen addig tart, ameddig van golyó.)
  9. a sütés előtt hagytam még 35 percet kelni.

kiindulás: Limara vendégvárói (Csipet Kiadó, 2021)