my bloody valentine

Balázs éppen a végtelen sok jobbnál jobb ötletét vázolta a vasárnapunk kitöltésére, én meg közben azon gondolkoztam, hogy tuti becsajozott és most így kompenzál nem győztem hova lenni meglepetésemben Balázsunk csodás átváltozásán.
de túl sokáig nem kellett az átváltozás okán gondolkoznom, mert a felsorolása 3. percében hirtelen eszébe jutott, hogy a leendő hajlékban az aljzatbeton-erősítés* semmiképp nem várhat vasárnapnál tovább, úgyhogy a jobbnál jobb ötleteknél még sokkal jobb lenne, ha inkább aljzatbetont erősítenénk.

hát, a van csaja verzió kiesett.

* az aljzatbeton-erősítésre normál esetben semmi szükség nincs, de nálunk természetesen van. az már tök mellékes az előzmények ismeretében, hogy ezt a löttyöt annak az alvállalkozónak kellett volna megvenni és felkenni, akinek köszönhetően a fél házban fel kellett verni a betont. de nem tette ezt meg, sőt, a már kifizetett munkát se végezte el, cserébe viszont sms-ben (!!!) elkezdett perrel fenyegetni bennünket.
mi már csak hátradőlve ülünk és érdeklődve figyeljük az eseményeket.
az aljzatbeton-erősítés után.

a receptnek a változatosság kedvéért semmi köze a fentiekhez; volt itthon egy csokor cavolo nero és kezdeni kellett vele valamit.

citromos vöröslencseleves fodros kellel

citromos vöröslencseleves fodros kellel

hozzávalók

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 púpos tk kurkuma
  • 5 gerezd fokhagyma, 3 apróra vágva, 2 vékonyra szelve
  • 0.5 tk chilipehely
  • 1 tk római kömény
  • 1 szem krumpli, csinosra kockázva
  • 1 sárgarépa, felkarikázva
  • sóban eltett citrom, csíkozva (a mennyiség ízlés szerinti) (VAGY friss citromhéj és a fél citrom leve)
  • 20 dkg fodros kel (cavolo nero) - a vastagabb szárakról letépkedtem a levelet

know-how

  1. a lencsét jól átmostam és 1 liter (hideg) vízben az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, kurkumával, ill. a chilipehely és római kömény (egész!) felével együtt feltettem főzni. felforraltam, aztán közepes fokozaton félig lefedve 15 percig főztem és a végén botmixerrel pürésítettem.
  2. a pürésített levest felöntöttem 3 dl forró vízzel, hozzáadtam a felkockázott krumplit, a felkarikázott répát, legalább 1 tk sót és a csudás sóban eltett citromomból egy adagot (egy negyed citromot használtam az egész leveshez: használat előtt kiszedegettem a belsejét, lemostam és felcsíkoztam) - innen már csak annyi ideig főtt, amíg a krumpli és a répa kész nem lett.
  3. a fodros kelt megmostam, összetépkedtem, a vastagabb szárakat kivagdostam és a legvégén beleszórtam a levesbe úgy 3 percre (hogy kicsit összeessen).
  4. amíg ez megtörtént, kevés olajon a felszeletelt fokhagymát a maradék chilivel és római köménnyel alacsony fokozaton megpirítottam - ez ment a tetejére a tálaláskor, pár csík sóban eltett citrommal.

forrás