gumicukor a tenyereden

pilótakeksz

pár hete úgy döntöttünk, hogy kihasználva azt a remek adottságunkat, hogy mind a kettőnknek van saját hajléka, szétköltözünk és mindenki rendezi a sorait. Balázs volt oly jó (tényleg), hogy itthagyta a kávégépet.
az már kevésbé volt jóarc tőle, hogy a halait is itthagyta, hogy minden reggel stresszelhessem magam, amíg melegedett a kávégép, hogy megvan-e mind a 4 állat.
tegnap nem találtam az egyiket, de gondoltam, korán van még, biztos alszik az akvárium 70%-át elfoglaló bozótban valahol, úgyhogy elvágtattam edzeni, irodázni, ide-oda, aztán hazajöttem, hangulatfokozásnak felkapcsoltam az akvárium világítását és bazz, ott lebegett döglötten a kis buzi.
olyan ideges lettem, hogy egy hullával kell egy fedél alatt töltenem az estémet, hogy kimenekültem a (másfél méterre levő) konyharészbe és irreálisan sok időt elpöszmögtem emez keksz legyártásával, hátha a rákok eltüntetik a tetemet, mire kész leszek.
nem tették.
úgyhogy telefonáltam Balázsnak, hogy szerintem eleget gondolkoztunk, jöjjön már haza, legyen oly jó, és akkor már ezt a dögöt is el kéne takarítani egyúttal.

meg hát van egy csomó keksz is.

pilótakeksz

pilótakeksz

hozzávalók

  • a világos kekszhez
  • 12.5 dkg puha vaj
  • 22 dkg liszt (5 dkg tk világos rozs volt)
  • 1 egész tojás
  • 4.5 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • a sötét kekszhez
  • 12.5 dkg puha vaj
  • 18 dkg liszt (3 dkg tk világos rozs volt)
  • 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 egész tojás
  • 4.5 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor

know-how

  1. a világos és a sötét kekszalap külön készült.
  2. a világoshoz a puha vajat és a cukrot kikevertetem (jól, robotgéppel), hozzáadtam a tojást és addig folytattam a keverést, amíg teljesen homogén masszát nem kaptam.
  3. ekkor ment bele a liszt (kanalanként adtam hozzá, de nem szüttyögtem sokáig).
  4. a sötét kekszet ugyanígy csináltam, annyi különbséggel, hogy a kakaóport és a lisztet előzetesen összekevertem.
  5. mind a két tésztát hagytam 30 percig visszahűlni.
  6. lisztezett nyújtdeszkán nyújtottam ki őket ( a tészta tetejét is lisztezni kell közben!).
  7. kiszaggattam egy akkora pogácsaszaggatóval, amekkora a sütipecsétem. (merthogy van sütipecsétem is, nyilván.)
  8. a körlapokba belenyomkodtam a mintát és 10 perc alatt 175 fokon légkeverve megsütöttem. a 10 percet stricten tartottam, ha a világosak ne barnuljanak meg nagyon.
  9. a kicsit kihűlt kekszeket gesztenyelekvárral ragasztottam össze (egy olasz hiperből szereztem valamikor és rohadt jó. egyáltalán nem édes, és tök jó komplex ízű) - valami vajas krém kellett volna bele egyébként, hogy tényleg pilótás legyen, de egyrészt már a két szín és a nyomdázgatás is úgy 3x annyi időt igényelt, mintha egy banános zabpelyheset sütök, másrészt meg bármennyire is kedves a lidlalditól, hogy árversenyeznek és lejjebb vitték a vaj árát, azért még mindig 900 HUF egy 25 dkg-s darab.

forrás