hétköznapi életkép

spenótos-articsókás tepsis tészta

napok óta neki akarok ugrani egy sóletnek, amiből sehogy nem következett ez a tészta, a sólettel ellentétben viszont volt itthon minden hozzá, és mivel úgy döntöttem, hogy amíg nem főzöm ki a mélyhűtő 70%-át, nem megyek boltba, meg is csináltam legott.

ps. az orzo (=rizs alakú olasz tészta) görög változata kritharaki néven mostanában volt a lidl-ben.

spenótos-articsókás tepsis tészta

spenótos-articsókás tepsis tészta

hozzávalók

  • 30 dkg orzó (lehet helyette gerslit, bulgurt, rizst, lencsét, tarhonyát is használni)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma, darabolva
  • fél üveg (zöld) pesto - 9-10 dkg volt
  • 1 üveg olajos lében eltett articsóka (28.5 dkg volt)
  • 20 dkg mélyhűtött spenót (a Pennyben lehet kapni ilyen gombócba gyúrt szálas spenótot, tök jó, mindig van itthon)
  • 1 gömb mozarella
  • 10 dkg reszelt egyéb sajt (old amsterdam ez esetben)
  • bazsalikom
  • chilipehely
  • szerecsendió
  • 3.5 dl alaplé (kellett volna, de levesporból csináltam)

know-how

  1. a 26cm*20cm hőálló tálamban sült a cucc, ami ezzel a mennyiséggel tele is lett.
  2. a felaprított hagymákat a tálban összekevertem a tésztával, ráöntöttem az articsókát olajostól (! ! legközelebb az összes olajos levet nem önteném rá ! !), rákanalaztam a pestot, megsóztam, megszórtam többi fűszerrel, ráöntöttem az alaplevet és összekevertem.
  3. a spenótot kiengedés nélkül tettem erre a mixre, gombócokban.
  4. 200 fokon 22-25 percig sült, közben kétszer átkevertem.
  5. a sütési idő végén, amikorra a tészta kész lett, a hagyma se ropogott, lazán beleforgattam a sajtokat és még sütöttem 8-10 percet, amíg a sajt szépen rápirult.
  6. minimál energiabefektetéssel NAGYON pörfikt végeredmény.

forrás