boldogan élnek, amíg meg nem halnak

medvehagymás-sajtos rúd

"ha abban a szerencsében van részünk, hogy nem halunk meg infarktusban vagy rákban, akkor előbb vagy utóbb sztrókot kapunk, vagy demensekké válunk" - ez a kedves kis mondat egy kimondottan izgalmas podcastban hangzott el, azzal együtt, hogy ne igyál és aludj jól.
úgyhogy két hete nem iszok és mérem az alvásminőségemet.
a héten ehhez még hozzácsaptam a böjtöt is és majdnem hátradőltem tök elégedetten, hogy mindent megtettem, hogy végelgyengülésben haljak meg, ne infarktusban vagy rákban, de eszembe jutott, hogy a tökéletességhez azért muszáj lenne elmennem futni.
aztán az 5 fok és 100 km/h-s szél miatt meggyőztem magam, hogy a kockázatot már így is jelentősen csökkentettem, úgyhogy sokkal jobb lesz, ha rágcsagyártással töltöm az estémet (aminek a félidejénél eszembe jutott, hogy van egy mozijegyem, ami miatt mégis el kellett hagynom a szélcsendes lakást és 5 fokban - feels like -2 -, szembeszélben elbiciklizni moziba. ráadásul a könyv szerintem jobb a filmnél. na.) .

medvehagymás-sajtos rúd

medvehagymás-sajtos rúd

hozzávalók

 • 25 dkg liszt
 • 25 dkg túró
 • 12.5 dkg vaj
 • 1 tojás
 • 3 g porélesztő
 • 5 dkg medvehagyma, apróra metélve
 • cc. 5 dkg reszelt parmezán
 • 1 tk só
 • szezámmag a szóráshoz

know-how

 1. a tojást szétválasztottam.
 2. a lisztet, túrót, puha (!!) vajat a sóval, porélesztővel és a tojássárgájával összegyúrtam (nem én, a gép). nekem ez most nem teljesen állt össze olyanná, amilyennek látni szerettem volna, úgyhogy tettem még hozzá 2 nagy tk görögjoghurtot (ez volt itthon, amúgy simát tettem volna bele).
 3. a tésztát 30 percet pihentettem hideg helyen.
 4. pihentetés után vékonyra nyújtottam (téglalap a cél), lekentem a tetejét tojásfehérjével (nem használtam el az egészet, úgyhogy maradt a végére is lekenni a rudakat) és megszórtam az egészen apróra vágott medvehagymával és reszeltem rá annyi parmezánt, hogy befedje a kinyújtott lapot.
 5. a kinyújtott tésztát fejben 3 részre osztottam, a jobb szélső egyharmadot behajtottam a középső egyharmadra, aztán erre ráhajtottam a bal szélső egyharmadot.
 6. az így létrejött téglát szintén harmadoltam, az alsó egyharmadot ráhajtottam a középsőre, a felső egyharmadot aláhajtottam a középsőnek - az így összecsomagolt tésztát újabb 30 percig kellett volna pihentetni, de közbejött egy mozi, úgyhogy letakartam és betettem a hűtőbe.
 7. 3 órával később a hajtogatott pakkot a nyújtófával először nyomkodva kilapítottam valamennyire, aztán fél ujjnyi vastagra kinyújtottam, lekenetem a maradék fehérjével, megszórtam szezámmaggal, felszabtam sajtos rúd formára, tepsi és 175 fok, légkeverés, amíg kész nem lesz.
 8. életem legjobb medvehagymás stanglija lett.