Receptek, amikben van darált hús

komatál*

*”A hagyomány (baby shower. – a szerk.) nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő keresztszülők vittek az újdonsült édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az anyukát, hiszen egy [ Tovább ]

mondjuk: töltött káposzta

a múltkori gyászos kelkáposzta-főzelékem után nyilván eszembe se jutott újból szembesülni a ténnyel, hogy egy rohadt főzeléket se vagyok képes abszolválni. de a kelkáposzta rohamosan sárgult, kellett vele valamit csinálni. (…) majdnem pont egy hónappal azután, hogy akkor rövidnek gondolt időre felfüggesztettem a konyhai ténykedésemet, sikerült olyat főznöm(ünk), ami jó. olyan fél óra múlva arra járok és még ezt a felet megeszem, jó?-féleképpen jól sikerült darab. mennyiségileg semmi pontosság nincs, minden érzésre ment bele. Printquinoával töltött káposztalevél joghurtos uborkasalátával Hozzávalók25 [ Tovább ]

gombás marhapástétom

mióta csili anyánk megtanított pástétomot csinálni, azóta ipari mennyiségben fogy a pástétom errefele. és mivel fasírtban relatíve gyenge vagyok (mondjuk csak ilyen finoman) újabban már fasírt helyett is pástétom van, mert mi ennyire menők vagyunk. az legalább nem esetleges: mindig gusztustalanul néz ki. cserébe finom. ráadásul mindig más ízű. (írhatnám, hogy “isteni” reggeli lehet belőle “lusta vasárnapokra” “ropogós, friss kenyérrel” és a többi, és a többi — de az esetek 114%-ában vasárnap inkább ebéd a reggeli, kenyér szinte sosincs, a [ Tovább ]

goi cuon (vietnámi tavaszi tekercs)

a legközelebbi vacsoránál egytálétel lesz. mert tavaszi tekercset gyártani, mégha nem is sütöm meg (mert a vietnámit nem szokták), mégha a nemvega verziót már délelőtt összeraktam, akkor is hosszadalmas. általánosságban minden alább felsorol tétel becsomagol megnedvesített rizslapba, szójaszószba/halszószba mártogat és megesz: főtt disznóhús + rák (esetleg tofu/csirke) friss fűszernövényzet salátalevél uborka rizstészta okosodásképp: a rizstészta (beszerzési hely: Ázsia Center, jobb kéz fele levő épület, legfelső szint, hátul a sarokban) számtalan szélességben létező, előfőzött dolog, ezért csak áztatni kell, azt is [ Tovább ]

az ideális téli leves

…most, hogy kisütött a nap, 20 fok lett és kidobhattam a testemet a tetőre. ma lazítás volt. mesét olvastam a helyezési értekezletről, a facilitátorról és az utógondozás problémáiról. Balázs ebbe a verőfénybe érkezett meg – és azt mondta, hogy nem vágyik semmi etnikális kulináriára, ami olasz, indiai és arab. volt még 26 dkg darált pulykám. meg egy másfél éve lejárt savanyúkáposzta-konzervem. milegyenmilegyen? legyen savanyúkáposzta-leves húsgombóccal! (Ugron Zsolna után szabadon) darabos levest úgyse szoktam főzni. Printsavanyúkáposzta-leves Hozzávalóka léhez 25 dkg savanyúkáposzta [ Tovább ]

Erdély és Itália fúzióba lép: tárkonyos pulykaragu laskagombával

vagy az olaszok is használják a tárkonyt? mert akkor nincs itt semmi fúzió, kérem, oszoljanak. főzéshez warpaint szólt, ayurvedikus teát ittam, amitől nyugodt, bölcs, megfontolt, szeretetteljes meg mittudoménmégmilyen lettem. Ákos meg Kossuth-díjat kapott. mozgalmas este volt. know-how: 15 dkg laska vékonyra szelve 25 dkg darált pulyka 3/4 fej vöröshagyma (ennyi volt az össz-készletem) 1 gerezd fokhagyma (ebből még van 2 gerezd rosszabb napokra) 2 dl tejszín 1 ek tárkony 1 marok parmezán olaj a hagyma alá só, bors tészta a [ Tovább ]