Receptek, amikben van gomba

egy születésnap margójára

itt most egy csodálatos brownie-nak kellene következnie, ami Péter születésnapi vacsorájának képezte jelentéktelen részét, de nem fog, mert egyrészt én is beláttam, hogy a csodálatos jelzőt a legnagyobb jóindulattal sem tudom a kész produktumra ráaggatni, másrészt amikor Dóra meglátta, szerintem elfelejtve, hogy hangosan gondolkozik, azt mondta, hogy nem érti, hogy ez hogy nézhet így ki, amikor milyen állatjó képeket lát a blogon. de ez a probléma nem igazán volt lényegi a későbbiekben. másnap jött egy körímél a házigazdától (“A sokszor [ Tovább ]

bibimbap a VKF!-London-Korea tengelyen

(hosszú lesz és nemvicces – de mindig elkap a hév, ha ennyi jó tudást gereblyézek össze valami érdekes dologról.) menőzhetnék, hogy mennyire odáig vagyok a koreai konyháért. de a bibimbapon és a kimchin kívül nincsenek nagy távlatok a koreaikonyha-tudásomban – és ezek is csak egy nem túl régen olvasott cikkből erednek. viszont akkora a hájp a bibimbap* körül az angol nyelvű írásokban, hogy kénytelenek voltunk átugrani Londonba körbenézni bibimbap ügyben ha már úgyis Londonban voltunk (megint), ettünk pár bibimbapot a [ Tovább ]

elmegyógyintézet

az volt a hely eredetileg, ahol albérletünk vagyon – ebből az elején voltak is kisebb traumáim: pl nem mertem elhagyni a lakást. aztán már igen, de akkor is sprintelve a 3.ról. ma már simán lemegyek, csak a váratlan neszektől leszek libabőrös kicsit. a ház echte turista-hely: igazán imponzáns az épület (kívülről), 1600 méteres hosszával Írország leghosszabb épülete. 1852-ben épült, gótikus stílusban (itt az első ok, amiért a szellemek beköltöztek), mai nevét (Atkins Hall) a tervezőjéről kapta. eredetileg is ideg- és [ Tovább ]

a hosszútávfutó magányossága

miután két éve repkedek Dublin és Budapest között, tökéletesen elkényelmesedtem: indulás előtt 40 perccel kiérni bőven elég, átvilágítás után balra fordul, megszagol két parfümöt, vesz egy újságot, üldögél, aztán felszáll. ezt a tematikát gondoltam követni vasárnap hajnalban is Milánóba menet. a tervet a bejáratnál kellett először módosítanom: ui. a check-in pultok végénél volt az átvilágítós sor vége. a kapu zárásakor még az átvilágításon se voltam túl, aztán jobbra kellett fordulnom (és rájönnöm, hogy Ferihegy erre mintha hosszabb lenne) és permanens [ Tovább ]

a termékfotózás veszélyei

a termékfotózás akár még szórakoztató meg kreátív folyamat is lehet, amennyiben egy, azaz egy termékről kell reklámfotót készíteni. de van az az eset, amikor 14 tökegyforma, csak színben/mintában eltérő darabról kell fotó a boltba, a fészbukra, meg még 20 csak úgy, mert végig nem éreztem, hogy megvan A kép. aztán a saját szórakoztatásomra kitalálom, hogy legyen eper a menta mellett, mert egyrészt szezonja van, másrészt illik színben. leugrok a fotóállásból, hogy elrohanjak a hűtőhöz a célgyümölcsért, útközben nehezítésnek teljes szobányi [ Tovább ]

csak főzni ne kelljen

a szombat se a nagy gurmé-nap címen fog szerepelni házasságunk mostanában kevéssé kalandos nagyregényében. reggel leszaladtunk a sarki kávézóba, ettünk egy rántottát, aztán elhúztunk a Sheep’s Headhez, mert egyrészt arra még nem voltunk, másrészt van ott egy világítótorony – és hősnőnk igen szereti a világítótornyokat. 28 fok, tűző nap, világítótorony arra 1.2 km tábla. jó lesz. világítótorony, végtelen nagy óceán, szép kék, a nap továbbra is tűz, a sziklák is szépek. megyünk még egy kicsit? megyünk. térkép nélkül, 1 liter [ Tovább ]

gombás marhapástétom

mióta csili anyánk megtanított pástétomot csinálni, azóta ipari mennyiségben fogy a pástétom errefele. és mivel fasírtban relatíve gyenge vagyok (mondjuk csak ilyen finoman) újabban már fasírt helyett is pástétom van, mert mi ennyire menők vagyunk. az legalább nem esetleges: mindig gusztustalanul néz ki. cserébe finom. ráadásul mindig más ízű. (írhatnám, hogy “isteni” reggeli lehet belőle “lusta vasárnapokra” “ropogós, friss kenyérrel” és a többi, és a többi — de az esetek 114%-ában vasárnap inkább ebéd a reggeli, kenyér szinte sosincs, a [ Tovább ]