Receptek, amikben van szójaszósz

tempeh

annak idején, amikor először ettem tempehet, a leghalványabb fogalmam sem volt róla, hogy mit eszek. (egészen biztos csináltam zseniális fotókat is róla, de most kaptam a tájékoztatást, hogy azon a túrán 1300 kép készült az én gépemmel, a NAS-on egy mappában van minden, és azonos a dátum, úgyhogy Écink első tempehje nem indul meg a világhír felé. de a Lilla Warung igen – nyugdíjas koromban mellé költözök és egész nap enni fogok.) amikor felfedeztem, hogy a kedvenc kínai boltomban is [ Tovább ]

57. VKF + Ottolenghi

banh xeó megengedőleg. a banh xeó ugyanis rizslisztből készül, kókusztejjel és kurkumával. ebből csak rizsliszt és kókusztej nem volt itthon. de mire ezt felfedeztem, egyrészt már felkeltem pont a palacsintasütés kedvéért, másrészt meg rákészültem, hogy megcsinálom a palacsintákat. úgyhogy sima tejjel és sütőporos liszttel csináltam. bocs. a VKF-nek semmi köze nem volt az elkészítés tényéhez, de ha már pont a palacsinta a téma, árut kapcsolok. az Ottolenghi-könyv meg…! először csak lapozgatod. aztán 1.5 perc múlva már nincs elég ujjad, amit [ Tovább ]

Chili&Vanilia-sorozat: sokízű párolt hal w/ bok choy (is)

az Ázsia Centerben van egy zseniális zöldséges, a Culinarishoz képest (de még a Szép Kis Indiához képest is) töredékáron lehet beszerezni nála mindenféle ázsiai hozzávalót. ha épp jó kedve van a kiscsávónak, nagyon készségesen magyarázza el, hogy mi mire jó és hogy készíti el az anyukája. ma tehát jó idő, kicsit másnap, mozgásigény, táskavásárlási kedv => ÁC. fél óra alatt kint voltam. táska nem lett, vízispenót, bok choy, bambuszrügy, gőzgombóc-por (bocs) meg ilyesféle csupa hasznos dolog igen. bok choy know-how [ Tovább ]

oyster szószt mindenkinek!

avagy: egy vödör rizs brokkolival és garnélával magányos szombati ebédekre… …amikor az ember saját tesvíre sem hajlandó kimozdulni, még akkor se, ha enni kapna. pedig a gourman tesvír nyilván tudta volna, hogy kell a garnélákat evésre alkalmas állapotba hozni anélkül, hogy úgy nézzek ki az ebédlőasztalnál, mint egy malac. továbbá az olyan étekek, amik csak nyomokban akár, garnélát tartalmaznak, a kimondott slow-food kategóriába tartoznak. annyira éhes voltam – mint általában, amikor du. 4kor eszem először -, hogy a végén feladtam, [ Tovább ]

gyömbéres párolt hal amarántkásával avagy ájláv bambuszpároló

ma bent voltam a városban a dzsumbujban (aka Dankó utca), de ez relatíve közel van a városhoz. ahol ott a Kisparázs. mivel kézenfekvő lett volna egy pad thai, ezért gondoltam, hogy ma semmiképp thai. csak vm egyszerű. valószínűleg ezért lett a vacsora 3 órával később mégis thai. tanulság? nincs. life is hard. but not for me. hö! citromfű – KualaLumpur mindenki chilije jó minőségű halat írt elő ehhez a recipéhez. de halat venni nem egyszerű a XIII. kerület proli részlegében. [ Tovább ]