kalács punnyadt péntek éjszakákra

akartam kalácsot enni, még 17.24 körül.
lett kalács. 22.57re.
mire kész lett, már nem is akartam kalácsot enni.

igaziból az a neve, hogy adventi kalácskoszorú, meg is csináltam már adventtájt, ahogy kell. akkor lekvárral kentem le a tetejét, ahogy az írás mondja, rá is égett, ahogy az írás előre jelezte.
így ma este tojás lett a máz.
meg más a töltelék, hogy már mégse adventi legyen.
nagy tanulság: a kalács töltelékébe nem árt cukrot tenni.

kalács punnyadt péntek éjszakákra

Hozzávalók

    a tésztához
  • 37.5 dkg liszt
  • 2 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 0.375 ml olaj (van szupermérőkanál, ennyit pont ki tudok mérni)
  • 1/2 mk só
  • 1 zacskó drOetker expressz élesztő
  • a töltelékhez
  • mazsola
  • aszalt sárgabarack
  • aszalt szilva
  • marcipán
  • darált dió
  • lekvár (most Olivér anyukájának a birslekvárja, ami igazából csak birspép inkább - pl. ezért kellett volna még a cukor is a töltelékbe)

Know-how

  1. a lisztet összekevertem a porélesztővel, a cukorral és a sóval.
  2. beleütöttem a tojást és a langyos tejet fokozatosan adagolva hozzá, elkezdtem bedagasztani a robotgéppel.
  3. amikor elfogyott a tej, jött hozzá az olaj - szép fényes tésztát dagasztottam, aztán hagytam duplájára kelni.
  4. miközben kelt, elolvastam a híreket, meghallgattam az aktuális Millás podcastot, cseteltem mindenkivel, lebonyolítottam 2 20 perces telefont, összedaraboltam a tölteléknek valót, úgymint aszalt szilvát és sárgabarackot, csokitallért, marcipángolyót (az aszalványokat a mazsolával együtt beáztattam egy felesnyi langyos fehérrumba!)
  5. a megkelt tésztát lisztezett deszkán négyzet alakúra nyújtottam (max. fél centi vastag legyen), megkentem a lekvárral, majd rászórtam a tölteléknek szánt összedarabolt mindeneket
  6. eztán gondosan feltekertem, és egy helyre kis koszorút formáztam belőle, amit megkentem a felvert tojással (tettem bele egy kis tejet is, de nem lett tőle szép fényesebb) és egy darabig 50 fokon újrakelesztettem a sütőben.
  7. aztán 160 fok légkeverésen sütöttem 20 percnél nem tovább, szerintem.
https://www.eztettem.hu/2012/01/kalacs-punnyadt-pentek-ejszakakra.html

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.