rizottó – a nagykönyv szerint

csak meglett élőben is.
volt egy félig rohadt almám, 6 szem céklám otthonról, meg egy recept Flatcattől kiindulásnak.
és a nagykönyv.
rizottó gyorstalpaló.

rizottó

rizottó

Hozzávalók

  • 2 dl arborio rizs (cc. 200 g - nagyon brutál 2 adag)
  • 1 l alaplé leves kockából, de az legalább biokocka volt (100 g.ra 500 ml.rel számolva)
  • 65 g zeller
  • 100 g alma (egy félig rohadt normál szemből a maradék)
  • 170 g cékla (két kis gömb)
  • 1/2 fej fehér hagyma
  • 3 dkg parmezán
  • 3+3 dkg vaj (hagymapirításhoz és a mantecaturához - hö! tudományos főzés volt ez, 40 percben)
  • a dekorbazsalikom kimondottan jót tett az ízének

Know-how

  1. SOFFRITTO - az apróra vágott hagymát megdinszteltem a vajon.
  2. TOSTATURA - a rizst átforgattam a hagymán, csak addig, amíg átmelegedett és bevonódott vajjal. ezután ment rá a bor, amiről semmit nem írt a nagykönyv, így beleöntöttem a maradék cabernet sauvignont - még van egy Pipe a hűtőben, na de a Pipét azér' mégse már...! -, úgyis céklával lesz. tehát bor. addig, amíg teljesen be nem sűrűsödik, se alkohol, se csersav, a rizs meg majdnem száraz.
  3. és akkor innentől kezdve 15-17 perc.
  4. megy bele merőkanalanként a lé, a következő akkor, ha az előzőt már majdnem beszívta a rizs. és közben kavar. folyamatosan. hogy a rizs egyenletesen puhuljon. forrásközeli hőmérsékleten kell tartani
  5. a főzési idő 2/3-ánál tettem bele a kockára vágott céklát és zellert (legközelebb hagyok neki több időt, és akkor nem kell lefednem, h ugyan párolódjék már meg), az utolsó 2 percnél a kockázott almát.
  6. akkor van kész, ha rizs puha, de még al dente.
  7. MANTECATURA - a főzőlapról levettem, és 1 percig pihentettem, csak ez után tettem bele a vajat és a parmezánt. ezekkel lendületesen össze kell keverni, a lábast rázogatva. (ezt modjuk már nem csináltam meg, így is elkéstem.) ettől lesz a rizottó krémes. meg a keményítőtől, ami szép fokozatosan kioldódik a rizsszemekből. sózni a végén sóztam, mert a leves is sós, a parmezán is.
  8. enni azon nyomban.
https://www.eztettem.hu/2012/03/klaszikus-rizotto.html

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.