Chili&Vanilia-sorozat: báhn mí

avagy ötfűszeres marha-disznó pástétommal töltött szendvics egy nagyon durván jó édes-savanyú répasalátával for a farewell dinner.

annyira nem tettem tanúbizonyságot rendkívüli kreativitásról, amikor egyszerűen lefőztem M.Zs. majdnem legutóbbi recipéjét. szó se. de mindenki annyira egyedi akar lenni. hagyom, hogy kimazsolázzák nekem  a javát. a google mégiscsak sokkal gyorsabb, mint a manuál receptkeresés.

egyébként meg a répa majdnem felülmúlhatatlan, múlt péntek óta már csináltam még egy vödörrel. (ez meg a másik örök szerelmem.)

(ezt már csak zárójelben: a báhn mí hívószóra Vietnámban valószínűleg csak bagettet fognak adni (ha az ember mellett ott a hátizsákja, és épp agyon van gyötörve a hálófülkés alvástól és egy bezárt hostel redőnye előtt üldögél a járdán hajnalban, valószínűleg olyan pofátlan áron, hogy azon még a félálomban levő jómódú nyugati - aka én - is hangosan felröhög), báhn mí, mint szendvics kizárólag bárhol máshol a világon van forgalomban (itt jegyezném meg, hogy vietnámi jelenésem anno totális kudarcba fulladt kulináris téren: Hanoiban odáig süllyedtem, hogy becsukott szemmel, de az éhhalál szélén, becsaptam egy olajos halat a kosárba. a bahn mí mellé. mert bár imádom az ázsiai konyhát, 3 hét után már nem kevésbé a francia befolyást is. de a fazékból kiálló disznó- és csirkelábakat kevésbé. bár tény: phó forever.)

tehát a báhn míban van valamiféle pástétom (disznó, marha, hal, tofu, tojás), pickled (kb. savanyított) répa és/vagy retek, nyers uborka és koriander.

báhn mí

báhn mí

hozzávalók

  • a pástétomhoz
  • 2 salottahagyma aprítva
  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 30 dkg disznómáj nem túl finomra darálva
  • 40 dkg darált marhahús
  • 2 tk kínai ötfűszerkeverék
  • só, bors
  • toritllalap, rukkola, koriander
  • a répához
  • 1.25 dl rizsecet (almaecettel helyettesíthető)
  • 8 dkg cukor
  • 2 teáskanál só
  • 2.25 dl meleg víz
  • 5 közepes sárgarépa julienne-re reszelve

know-how

  1. a májat nem túl simára daráltam a multifunkciós konyhai robotgéppel, összekevertem a hússal és a fűszerekkel.
  2. belesimítottam a négyzetes sütőformámba, amit beleállítottam egy másik tepsibe. utóbbiba annyi vizet öntöttem, hogy 3/4ig ellepje a négyzetes formát.
  3. 150 fokon másfél órát pároltam (M.Zs. írt esetleg összegyűlő folyadékról a pástétom tetején, nekem nem gyűlt).
  4. amikor nagyjából kihűlt, alufóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe, kb. 1 órára.
  5. az ecetből, cukorból, sóból és vízből megcsináltam a levet, ebbe tettem a lereszelt répát. hűtő, 3-4 hétig eláll, de rögtön is remekpompásszuperfinom.
  6. nem csináltam meg előre a szendvicseket, csak kiraktam minden komponenst az asztalra és mindenki csinálta a magáét.