rózsavizes kardamomos keksz

ez a keksz ékes bizonyítéka annak, hogy nem kéne mindennel rögtön szerelembe esnem, amiben kardamom van és/vagy tartalmaz valami nem evidens egyéb komponenst is (rózsavizet). majd legközelebb.

rózsavizes kardamomos keksz

rózsavizes kardamomos keksz

hozzávalók

  • 12.5 dkg cukor
  • 2 ek rózsavíz
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 60 ml olaj
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 25 dkg rizsliszt (kellett volna, nekem 20 dkg-m volt, a többit sima liszttel pótoltam, így lett nem gluténmentes a kekszi)
  • 2 ek mák

know-how

  1. egy lábasban a cukrot 4 ek vízben közepes lángon addig kavargattam, amíg fel nem oldódott - levettem a tűzről, hozzáöntöttem a rózsavizet és hűlni hagytam.
  2. a tojássárgákat, az olajat, a vajat, a kardamomot és a lisztet a robotgéppel összekevertem, a kihűlt szirupot szép lassan hozzáadagoltam.
  3. elég kemény masszát kaptam, amit tök nehéz volt a habzsákból kinyomkodni (a legnagyobb csillag végű fejet használtam). volt még egy doboz kerek ostyalapom (4 cm átmérőjű), arra tekergettem a tésztát (jó nagy szívás volt, mert az ostyalap össze-vissza csúszkált a szilikon sütőlapon, de legalább egyforma kekszek lettek). próbáltam úgy, hogy középről indítottam a csigát, meg úgy is, hogy szélről. utóbbi esetben magasabbra lehet tekerni a kekszet, nem fog annyira kiszáradni a sütés végére - szerintem ez a variáció lett a jobb.
  4. a mák dekorációként került rá, az ízéhez nem tett hozzá semmit
  5. 170 fok, légkeverés, 12 perc (csak éppen, hogy színt kapjon).
  6. a natúr joghurt ajánlott hozzá, kimondottan finom volt vele.

forrás