rózsavizes kardamomos keksz

ez a keksz ékes bizonyítéka annak, hogy nem kéne mindennel rögtön szerelembe esnem, amiben kardamom van és/vagy tartalmaz valami nem evidens egyéb komponenst is (rózsavizet). majd legközelebb.

rózsavizes kardamomos keksz

rózsavizes kardamomos keksz

Hozzávalók

  • 12.5 dkg cukor
  • 2 ek rózsavíz
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 60 ml olaj
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 25 dkg rizsliszt (kellett volna, nekem 20 dkg-m volt, a többit sima liszttel pótoltam, így lett nem gluténmentes a kekszi)
  • 2 ek mák

Know-how

  1. egy lábasban a cukrot 4 ek vízben közepes lángon addig kavargattam, amíg fel nem oldódott - levettem a tűzről, hozzáöntöttem a rózsavizet és hűlni hagytam.
  2. a tojássárgákat, az olajat, a vajat, a kardamomot és a lisztet a robotgéppel összekevertem, a kihűlt szirupot szép lassan hozzáadagoltam.
  3. elég kemény masszát kaptam, amit tök nehéz volt a habzsákból kinyomkodni (a legnagyobb csillag végű fejet használtam). volt még egy doboz kerek ostyalapom (4 cm átmérőjű), arra tekergettem a tésztát (jó nagy szívás volt, mert az ostyalap össze-vissza csúszkált a szilikon sütőlapon, de legalább egyforma kekszek lettek). próbáltam úgy, hogy középről indítottam a csigát, meg úgy is, hogy szélről. utóbbi esetben magasabbra lehet tekerni a kekszet, nem fog annyira kiszáradni a sütés végére - szerintem ez a variáció lett a jobb.
  4. a mák dekorációként került rá, az ízéhez nem tett hozzá semmit
  5. 170 fok, légkeverés, 12 perc (csak éppen, hogy színt kapjon).
  6. a natúr joghurt ajánlott hozzá, kimondottan finom volt vele.
https://www.eztettem.hu/2012/12/rozsavizes-kardamomos-keksz.html

forrás

6 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. margaretta

    Nekem nagyon tetszenek, ki fogom próbálni, de valszeg rózsavíz nélkül, mert azt ahol lakom égen – földön nem találni. Majd beszámolok, hogy sikerült.:)

    Válasz
    1. Éci

      🙂 ha Mo., akkor az araboknál tuti van a körúton (de nem is érződik, a kardamom elnyom mindent – nem kell nagyon bánkódni miatta). a beszámolót mindenképp!

      Válasz
  2. Muskátli Büfé

    Nagyon szép lett; a kardamom-tól tartok egy kicsit, még nem próbáltam. Talán a neve miatt, vagy nem tudom. Attól tartok, hogy ánizsos, mert az nem tudom megenni. Ánizsos?

    Válasz
    1. Éci

      nem! kardamomos 🙂 ha kávézol, próbáld ki egyszer 3-4 maggal (összetörve egy kés nyelével) – magon én mindig a tokban levő belső kis magokat értem. ha abban ízlik, szerintem mindenben fog. (kávé=rendes kávéfőzős, nem patron, nem nespresso, nem nescafe)

      Válasz
  3. Adél (Afraa)

    Szia! Most találtam a blogodra, nagyon-nagyon tetszik, biztos, h visszatérek még hozzád.
    Én személy szerint rózsabolond vagyok, és már kipróbáltam kardamommal párosítva is (gofriban). Nekem bejött, mind a két íz érződött, igaz a kardamom jobban, de a végén lecsengésként ott volt a rózsa is. Szóval nálam befutó a kekszed 🙂

    Válasz
  4. Éci

    hát èn már règebben tudok rólad… örülök, h jöttél, annak még jobban, h tetszik amit találtál 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.