a húsvét, amikor lepergett előttem az életem

Balázs kb egy hónapja újrahúzta a gépemet, amire hónapokig készített fel lelkileg. kellett már, tudtam. de az új xubuntun már semmilyen formában nem jelent meg a picasa. amire tkp már nincs is szükségem, mert vagy fél éve dark table-lel pimplem a képeket. a montázsokat meg a gimppel csinálom. csak olyan rohadt nehezen szakadok le a régi dolgaimról.

volt sírás, hiszti, csapkodás, rohadt gimp!-ezés, aztán heckelés. és a picasa visszakerült. állandóan összeomlik, 46 lépésben tudom csak importálni a képeket, de van.

és ma, miután nem is volt kedvem fényképezni, de ezek a briósok annyira jól néztek ki, hogy muszáj volt, meg még nem is RAWban csináltam, a szaros picasából egy nyomással töröltem ki úgy 2 hónap munkáját.
...csend...
Balázs megkövült arccal ül.
feláll.
"dehát megkérdezte, hogy tényleg akarod-e töröni..." - próbál higgadt maradni.
"meg."
...csend...
"de hogy a pi@ba jelöltem ki az összeset? meg amúgy is, most ne kezdj el okoskodni" - ezt már sikítva kb.
lepergett előttem az életem, + az a 10 kép, amit tegnap töltöttem fel a flickr-re, megmentve így a megsemmisüléstől.
...2 perccel később...
"a picasa csak a RAW_kidolgozott mappából importál, nem?"
"de."
"akkor jó, a RAW mappában ott az összes kép."

4 perc múlva felfogtam, hogy mi történHETett volna. elkezdett remegni a lábam.

de még mindenek előtt megcsináltam életem legszórakoztatóbb péksüteményét. ami ráadásul a legtutibb kelt tészta receptem is eddig.

briós

briós

hozzávalók

  • 37.5 dkg liszt
  • 1 zacskó dr.Oetker expressz élesztő
  • 1.9 dl tej, langyosan
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • 7.5 dkg vaj, olvasztva
  • 1 csipet só

know-how

  1. a lisztet elkevertem az élesztőporral, beleütöttem a tojást, hozzáadtam a cukrot és a langyos tejet. fakanállal összekevertem. beleöntöttem az olvasztott vajat is (sózottat használtam, azért nem írom a plusz sót) és innen géppel dagasztottam be.
  2. hagytam kelni 15 percet (gyönyörűcsudálatsoszép lett).
  3. a megkelt tésztát 3 részre vágtam.
  4. a harmadokat kettévágtam (6 kis darabnál tartok).
  5. mindegyik 1/6 gombócot négybe vágtam (24 még kisebb darab).
  6. egy brióshoz 4 kis golyót használtam: a kis golyókból kb 20 cm (pont annyi volt, mert a szilikon nyújtólapom alján van egy roppant praktikus centis rész) hosszú hurkákat sodortam (kicsit liszteztem az aljzatot, de nem ragadt amúgy) és a szemléltető ábrasor szerint brióst hajtogattam. (először az óramutató járásával megegyező, aztán ellentétes irányban kell hajtogatni.)
  7. a kész briósokat még 10 percig hagytam kelni, aztán lekentem őket tojással és 180 fok, 20 perc.
  8. aztán: sonka, torma és wháááá!

forrás

(c) Balázs-fotográfia