blogkóstolás – Vea blogjáról

mindig rendkívül izgatott leszek, amikor véletlenül találok valami főzős játékot.és mindig rájövök, hogy a főzős játékok nem nekem valók: már rossz, ha meg van határozva miből, mit, mikorra, mert az adott intervallumban 1) nincs kedvem főzni 2) ha véletlenül mégis, akkor még véletlenül sem az adott témakörben 3) de ha esetleg a téma stimmel, kizárt, hogy bármiféle ötletem legyen a fényképezéshez.

de a blogkóstolóra beneveztem eztettemet, az meg milyen szemét dolog lett volna Veával szemben, ha nem csinálok valamit a blogjáról. amit végigpörgetve azért nem az futott át az agyamon újra meg újra, hogy ódejó. az viszont többször is, hogy attyaúristen, én ilyet a büdös életben nem fogok tudni összerakni. egész rövid ideig eljátszottam egy 135 lapból álló vajkrémes torta elkészítésének az ötletével, de gyorsan visszatértem a realitás talajára. így lett a túrósbukta-torta kiválasztva. mivel a hozzászólásokból kiderült, hogy a recept kiindulás és alakítható, így a forma maradt, a tartalom nem.

sajtkrémmel töltött kapros kalács

sajtkrémmel töltött kapros kalács

hozzávalók

  • 37.5 dkg liszt
  • 1 zacskó dr.Oetker expressz élesztő
  • 1.9 dl tej + joghurt (összekeverve lett ennyi), langyosan
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • 7.5 dkg vaj, olvasztva
  • 1 csipet só
  • 1 csokor kapor, apróra vágva
  • 10 dkg natúr sajtkrém (kb fél doboz)

know-how

  1. a lisztet elkevertem az élesztőporral, beleütöttem a tojást, hozzáadtam a cukrot és a langyos tejet. fakanállal összekevertem. beleöntöttem az olvasztott vajat (sózottat használtam, azért nem írom a plusz sót), az apróra vágott kaprot és innen géppel dagasztottam be. (eddig a szuperbriós-recept alapján.)
  2. hagytam kelni, amíg duplájára dagadt, aztán kettévettem a tésztát, mind a két félből rudat hengergettem és kb 20 egyforma darabra szabtam őket.
  3. a darabokat kicsit meglapogattam, tettem egy nagy teáskanálnyi sajtkrémet a közepükbe (legközelebb többet teszek), összegombócoltam őket és belerakosgattam a 18 cm-es tortaformába (15 ment bele). a maradék 5öt mini piteformában sütöttem meg.
  4. 15 percet még hagytam kelni, lekentem tejes tojással a tetjüket, megszórtam szezámmaggal és kb fél óra alatt megsütöttem. gyönyörűen egybekelt és nagyon fincsi volt.

IMG_9216

IMG_9204