Éljünk úgy ma, mint a növények!

kapros túrós

amikor a liftig (15 m) 4 perc volt a menetidőm, és a földszintre érve nagyon erősen elgondolkoztam, hogy megkérem a gondnok fickót, hogy pattintson már el a (normál időben) 4 perc biciklizésre levő szakrendelőig (mert annyira rohadtul fájt, hogy egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy el tudok menni odáig biciklivel), már gondoltam, hogy az 5 kilós tárcsa, ami reggel pont telibe kapta, nemcsak megütötte a jobb lábamat.
és hát tényleg nem.
úgyhogy 4 napja próbálom feldolgozni a dupla lábujjtörés tényét - ebben mondjuk elég erős segítségemre van, hogy tényleg nem tudom használni a jobb lábamat.

próbálom persze a jó oldalát nézni a dolognak: mindenki rettentően kedves velem, bárhova botorkálok el (minusz az orvos a traumatológián), megtanulok egy lábbal felállni guggolásból és hát be tudok gépelni végre egy olyan sütireceptet, amit még akkor sütöttem meg, amikor azt hittem, hogy a 750 forintos túróár fokozhatatlanul durva.
de a jó oldalnál sokkal többször jut eszembe, hogy fck, fck, FCK.

kapros túrós

kapros túrós

hozzávalók

  • tészta
  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg zsír
  • 3 ek cukor
  • 2 g élesztő
  • 0.5 kk só
  • cc. 3 ek tejföl
  • túrós réteg
  • 75 dkg túró
  • csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 2 ek búzadara
  • 2 ek liszt
  • kapor
  • és még
  • tejföl a tetejére

know-how

  1. a túrót a liszttel és a búzadarával, csipet sóval plusz a 2.5 (!! fontos !! a maradék fél sárgája a végén a tetejére kell) tojássárgájával összekevertem. (menet közben eszembe jutott, hogy Balázs direkt sós kapros túrósat kért - mondjuk nekem se nagyon fér össze a fejemben a cukor és a kapor -, úgyhogy az eredeti receptből a cukrot egy az egyben kihagytam.).
  2. a 3 tojásfehérjét kemény habbá vertem és óvatosan beleforgattam a túróba - ezzel kész volt a túrós rész.
  3. a lisztből, zsírból, cukorból, sóból, élesztőből a tejföllel jól gyúrható tésztát csináltam és egy sütőpapíron akkorára nyújtottam, mint a tepsim (20x32-es bonyhádi) - beletettem.
  4. rákentem a túrós tölteléket.
  5. a maradék tojássárgáját kikevertem egy kis tejföllel és rákentem a tetejére.
  6. addig sütöttem, amíg a teteje szépen megbarnult.
  7. langyosan szeletelhető.

a recept egy az egyben Ötvös Zsuzsitól van - mert klasszikusokat nem ír felül az ember (minusz a cukor)

kapros túrós