kis nyári szürreál

volt ma egy tűzoltósági ellenőrzésem, ami normális felkészüléssel is elég nagy stresszfaktor, hát még akkor, amikor az ellenőrzésen, jobbomon egy vídiaszerű tűzoltónővel, balomon a csicsergő gondnoknővel, egyszer csak ott állok egy olyan lejáratnál, amiről addig a pillanatig azt se tudtam, hogy az intézmény részét képezi, szemben egy szekrénnyel, a kiürítési útvonal közepén (ez így már önmagában helyszíni bírság, ha rosszfej az ellenőr). a tűzoltó nyilván megkérdezte, hogy mi van benne, a csicsergő gondnoknő meg nyilván készségesen elmondta, hogy tisztítószer, amire a tűzoltónővel nagyjából egyszerre hördültünk fel, hogy WTF?! MIIII?! - aztán ő fényképezett, én kicsit szívinfarktus közeli állapotba kerültem, de  megjelent a kedvenc karbantartóm és megpróbálta elmagyarázni az egyébként csak tűzvédelmi jogszabályul kommunikáló tűzoltónőnek, hogy jó helyen van ott az a szekrény, én meg a karbantartónak, hogy ha még egy szó elhagyja a száját, vér fog folyni, majd továbbhaladtunk a tűzvédelmi főkapcsolóhoz, és hogy teljessé váljon a délelőtti szürreál, a portára ma délelőttre beültetett takarítónő kiordított a karbantartónak, hogy menjen már segíteni megkeresni a kapcsolószekrény kulcsát, mert neki fogalma sincs, mi hol van - - - közvetlenül azután, hogy elmondtam: a porta dolga az áramtalanítás.

(...)


mindezek után hazajöttem, főztem egy közepesnek is csak nagy jóindulattal nevezhető lecsót, aztán akartam csinálni a tegnapi - egyébként k jó - maradékról 2 db normális képet, de be kellett látnom, hogy ez a nap nem az én napom.

mexikói csirke

mexikói csirke

hozzávalók

 • 50 dkg csirkemell
 • mexikói fűszerkeverék
 • 1 dl vm száraz fehérborból
 • 1 doboz kukoricakonzerv (28 dkg)
 • 1 doboz feketebabkonzerv (24 dkg, Lidl, mexikói napok)
 • 1 piros kaliforniai paprika, kockázva
 • 1 fej lilahagyma, kockázva
 • 1/2 érett avokádó, kockázva
 • sajt, reszelve
 • petrezselyemzöld (vagy koriander)
 • konzerv jalapeno paprika (szintén Lidl, szintén mexikói napok)
 • 4 tortilla lap
 • tejföl (mint nem teljesen autentikus résztvevő)
 • enchilada szósz*

know-how

 1. a csirkemellet egészen apróra kockáztam, ráöntöttem egy kis olajat és 2 evőkanálnyi mexikói fűszerkeveréket (Marks&Spencer-félét használtam, amiről nem leltem hivatkozást, de állatjó) - jól összeforgattam, öntöttem még alá egy kis bort is, és hagytam állni vagy 20 percet.
 2. a 20 perc letelte után elkezdtem sütni egy serpenyőben. amikor kérget kaptak a kockák, öntöttem alá egy adag bort és egy kis vizet, lefedtem és hagytam főni vagy 10 percet. (a végén levettem a fedőt róla és hagytam a levet elpárologni). félretettem.
 3. a hagymát, a paprikát és az avokádót felkockáztam.
 4. a kukoricát és a babot leöblítettem, összekevertem, ment bele a hagyma, a paprika, az avokádó, a jalapenoból ízlés szerint és a húskockák.
 5. a durvára vágott petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal csak tálalásnál szórtam meg. a tejfölt is itt.
 6. a tortillalapot mellé adtam - viszont ha quesadillat** akartam volna csinálni, a tölteléket el kellett volna a fél tortillalapon egyengetni, megszórni sajttal, ráhajtani a másik felet és kicsit sütni, hogy a sajt elolvadjon (ahogy ezt a Wilton Farmers Marketen csinálták Corkban, amit eléggé szerettünk mind a ketten).

forrás

*a szószhoz 2 ek felhevített olajat összekevertem 2 ek liszttel (mint a rántásnál), adtam hozzá 2 ek csiliport, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1/2 tk friss oregánólevelet, 1/4 tk őrölt római köményt, 1/4 tk sót és ezt az egészet fokozatosan felöntöttem fél liter csirke alaplével. közepes lángon addig főztem, amíg kicsit besűrűsödött - ezzel a szósszal lehet az egész fenti cuccot locsolgatni evés közben.

**az eredeti recept szerint ez enchilada, szerintem egészen biztos, hogy nem, de máshova se nagyon tudtam besorolni, úgyhogy mexikói csirke lett, annak ellenére, hogy abban is biztos vagyok, hogy csak Mo.on gondolják a mexikói konyháról, hogy kukorica-bab-hagyma.

mexican chicken