Alice in Wonderland

ez még mindig a szivárvány-hét, amikor is dicséretes mód betartottam (majdnem) minden tiltást.

aztán jött a hétvége, egy elég erős dramaturgiájú, ráadásul, én meg nem akartam tönkrevágni az egész hetes ügyességet, úgyhogy csak rákérdeztem a csoportot indító dietetikus nőtől, hogy mi van az alkohollal, ami nem szerepelt a feketelistán - nyilván az volt, amire számítottam: nem kéne, de ha nagyon muszáj, akkor mértékkel és bort, minőségit.

na, hát ez az A38-on nem ütközött különösebb akadályba (leginkább a vállalhatatlan sörkínálatuk okán), bár a minőségi jelzőt még jóindulatúlag se tudtam megajánlani a boromnak - az meg, hogy az orr-bárban az egyik pultos vajon miért gondolta azt, hogy a mellettem álló két picsarészeg barátnő elég indok egy nagyon csúnya lehúzási próbálkozásra nálam, az kérdés - de megpróbálta. csakhát én nagyon messze voltam a picsarészegségtől. szóval az A38-on nem ész nélkül paypassolgatni, hanem csekkolni, hogy mennyit is ütött be emberünk, nehogy 1900-nak értse valahogy az 1700-at.

a Fehér Nyúl taproom-megnyitóján* viszont elég nehezen ment volna a sör kikerülése (lévén sörfőzde) - meg hát nem is nagyon akartam kikerülni a söreiket, az van. úgyhogy szombat este elég erősen megborult a szivárvány-cselendzs, ha egészen finoman akarok fogalmazni - ezen a tényen próbáltam valamit tompítani másnap, így lett ez a rizottó.

* a taproom a kocsma szofisztikált elnevezése újabban, de Nyúléknak ezt a fellengzősséget elnézem, mert ők főzik azt a Rafát, ami benne van a top5 kedvencemben. (volt még egy barley wine, amire odakaptam a fejem, a milkstoutjuk is jó kis darab, az APA-jukat meg olyan emberek dicsérték agyon, akik elég mértékadóak nálam, ha sörről van szó.) - egyébként a taproom teljesen rendben van. nem gondolták túl a térdizájnt: a helyszínhez igazodó indusztriál az egész (a főzde előtere a kocsma), 4 csappal + üvegeben a komplett szortimenttel. címkedizájnban viszont nagyon erősek, és a logójuk is az egyik kedvencem, az áraik kimondottan barátságosak, úgyhogy ha nem a Soroksári út 110. lenne a cím, eljárnék hozzájuk rendszeresen.

sütőtökös rizottó

sütőtökös rizottó

hozzávalók

  • 50 dkg sütőtök (nettó súly)
  • 10 dkg rizottórizs
  • 1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
  • 2 szál szárzeller
  • fél liter zöldségleves (kockából, megengedőleg)
  • 5-6 levél zsálya
  • chilipehely (opcionális)
  • fél marék durvára tört dió, megpirítva

know-how

  1. a sütőtököt felkockáztam, kevés olajjal összeforgattam, megszórtam chilipehellyel, megsóztam és a sütőben megsütöttem.
  2. a megsült tök 80%-át botmixerrel pürésítettem, a maradék kockákat félretettem.
  3. a hagymát megdinszteltem.
  4. hozzáadtam a felkarikázott szárzellert, pár percig együtt pirítottam, aztán ment hozzá a rizs - átforgattam és elkezdtem merőkanalanként hozzáadni a zöldséglevet (a következőt mindig csak akkor, amikor az előzőt már beszívta a rizs) - sűrűn kell kavarni!
  5. nekem nagyjából fél liter lénél főtt meg a rizs - ekkor kavartam hozzá a pürésített tököt és a felcsíkozott zsályát.
  6. a félretett tökkockákkal és a durvára tört dióval tálaltam.

forrás

squash and sage risotto

van még itt 1 - 2 - 3 jó sütőtökös recept, bár ezekben van tej is, glutén is.