ageing

É: jövő héten szabadságon leszek.
kolléga: miből vizsgázol?
É: mondom szabadságon.


és hát milyen ritka szép kalácssütős idő kerekedett itt a nagy szabadságos hétre!

és hát milyen nagy kár, hogy az öregedés azzal is jár, hogy az ember nem ehet büntetlenül mákos kalácskát, még akkor se, ha szétedzi magát ilyen időben mi mást lehet csinálni az ágyban kalácsevésen és filmnézésen túl?

mákos fonott kalács

mákos fonott kalács

hozzávalók

  • a tésztához
  • 37.5 dkg liszt
  • 4.5 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • 1/2 tojás
  • 1.9 dl tej
  • 1.5 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj
  • a töltelékhez
  • 10 dkg mák
  • 4 dkg cukor
  • némi fahéj (opcionális, de én nagyon szeretem a mákkal)
  • 0.5 dl tej (vagy annyi, amennyivel kellemesen krémes lesz)
  • kandírozott citrom, narancs (opcionális)
  • citromhéj (is kellett volna, de azom nem volt)

know-how

  1. egy kevés tejet meglangyosítottam, egy tk cukrot feloldottam benne, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam.
  2. a lisztet (30 dkg extra sikértartalmú fehér, a többi világos rozs) átszitáltam, hozzáadtam a cukrot, a sót - összekevertem. beleöntöttem a fél tojást (a másik fele a végén a kenéshez pont jó) és a felfutott élesztőt - elkezdtem a géppel bedagasztani, fokozatosan hozzáöntve a langyos tejet.
  3. a vajat csak akkor tettem bele, amikor a tészta már szépen összeállt - általában ezekkel az arányokkal nagyon szép, rugalmas tésztát kell kapni (most pont nem vette fel a vajat, úgyhogy tettem még bele 3-4 tk lisztet).
  4. a bedagasztott tésztát lefedve hagytam duplájára kelni - ez elég hosszas processz, simán kell neki egy óra.
  5. a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 3 egyforma darabra vágtam, letakartam és hagytam 15-20 percig, hogy "a sikérszálak megnyúljanak" (sic!) - amúgy: állás után sokkal jobban nyújtható a tészta.
  6. amíg állt a tésztám, megcsináltam a tölteléket: a darált mákot és a cukrot a tejjel krémesre főztem, hozzáadtam a kandírozott baszokat és hagytam kicsit hűlni.
  7. az állási idő végeztével a tésztagolyókat egyenként 30x24 cm-es lapokká nyújtottam, megkentem őket a mákkrémmel, a hosszabbik oldal mentén kihagyva egy másfél centis sávot - a megkent lapokat szorosan feltekertem a hosszabbik oldalnál indítva (az üresen hagyott sáv jobban összeragad a végén.)
  8. a kész rudakat pizzavágóval hosszában kettészeltem - így lett 6 fél tekercs.
  9. van itt egy poszt (bámulatosan szép képekkel), ahol meg lehet nézni, hogy kell szakszerűen összefonni a kalácskát, de én ezzel kicsit se foglalkoztam: össze-vissza fonogattam, addig, amíg olyan nem lett, mint ami látszik. (ezzel a módszerrel elég sok anyázástól kíméltem meg magamat: a 6-os fonástól rendszerint a 2. lépés után agyfaszt kapok - az meg nem jó senkinek, lássuk be.)

a recept Limara egyik kalácstésztáján alapszik, amit évek óta használok.

braided poppy seed loaf