10 év +

végighallgattam egy nagyon jó TED-előadást: "Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen erősítik ezt a négyfajta ellenállóképességet - fizikai, mentális, érzelmi és közösségi - tíz évvel tovább élnek, mint mindenki más... Ha rendszeresen elérik a három az egyhez pozitív érzelmi arányt, sohasem ülnek egy helyben egyszerre többet egy óránál, ha minden nap kapcsolatba lépnek egy emberrel, akit szeretnek, ha szembenéznek apró kihívásokkal, hogy erősítsék az akaraterejüket, tíz évvel tovább fognak élni, mint mindenki más..."

mivel 2 hete gyakorlatilag nem szálltam le a bicikliről, amivel időnként erősen treníroztam a mentális ellenállóképességemet is a fizikai mellett, egyik találkozásból mentem a másik találkozásba, csak a három az egyhez pozitív érzelmi arány erősítésére kellett kicsit ráfeküdnöm, úgyhogy nagyon sok apró (meg kevésbé apró) figyelmességgel örvendeztettem meg magam - de egy idő után rájöttem, hogy egy részüket a Koinban nem tudom hova könyvelni, így másfél hete létrehoztam egy "apró figyelmességek magamnak" kategóriát a gyönyörűszép új gyűrűmnek, meg a másiknak, és a MAC szemceruzának, meg az elképesztően drága kávémnak (ami amúgy minden pénzt megér, komolyan - szerintem a legjobb, amit valaha ittam - ráadásul Punka meghívott egy design hetes kuponra).

a recepthez megint nincs átkötés, bár kevés jobb dolog van mint nagyon sok meleg kelt tésztától kifeküdni. végül is ez is lehet a 3:1 része.

ensaimadas (spanyol briós)

ensaimadas (spanyol briós)

hozzávalók

  • 25 dkg liszt (BL80 - kenyérliszt)
  • 25 dkg liszt (BL55)
  • 7 dkg cukor
  • 1/2 tk só
  • 7 g porélesztő
  • 2-2.5 dl langyos tej (fokozatosan kell adagolni)
  • 2 tojás
  • 1 ek olvasztott vaj
  • + 6 dkg vaj a kinyújtott tészta kenéséhez

know-how

  1. a hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztottam, megkelesztettem.
  2. a megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztottam.
  3. a gombócokat egyenként egészen vékonyra nyújtottam, lekentem vajjal és palacsintához hasonlóan, szorosan feltekertem.
  4. a feltekert tésztát csiga alakba hajtogattam (folyamatábra) és hagytam még fél órát kelni.
  5. a másodjára is megkelt csigákat sütés előtt lekentem vajjal és 175 fok, légkeverés, 15 perc (vagy amíg szép színe lesz).
  6. frissen nagyon finom volt, másnapra elég sokat vesztett az élvezeti értékéből - a jugoszláv kalács szerintem sokkal jobb tésztailag, ha nem rögtöni evésről van szó.

forrás

ensaimadas