Antiochiai Szent Kézigránát

gesztenyés kifli

pár hete hirtelen eldöntöttem, hogy milyen lesz a konyha mátrai hajlékban, és nem várt fordulatként azt is kitaláltam, hogy milyen csempét kívánok a falra rakatni - nem mintha a ház elkészülte egy centivel is közelebb lenne a végkifejlethez, mint volt decemberben, de egyrészt most már teli torokból ordítottam a Berger Házak maradék dolgozóival a telefonban, amikor elhangzott, hogy kérik még egy kis türelmemet, másrészt szereztem egy ügyvédet, hogy ugyan nyomatékosítsa már Bergeréknél, hogy igazán jó lenne, ha az október 15-i tervezett átadás után 3.5 hónappal esetleg elkezdnének dolgozni a házon, sőt, akár be is fejezhetnék azt, ha már ott vannak.

szóval elég feszült vagyok hetek óta.

na, de ilyenkor kell elmenni egy csempeboltba és a látogatás 6. percében megtalálni azt a csempét, ami tulajdonképpen jó is lesz a valamikor tán' csak elkészülő konyhába. (ehhez a 6 perces szintidőhöz azért kellett az elmúlt év, amitől magamévá tettem a ne-faszogjunk-már-minden-szaron attitűdöt - ez egyébként különösen hasznos hozzáállás, ha halvány elképzelése sincs az embernek, mit szeretne látni végeredményként.)

majd emez igazán akkut problémának az orvosolása után már sokkal nyugodtabban elvetődni Gyűrűk urát nézni nekiállni kelt tésztát sütni a szombat délutánban.

gesztenyés-csokis kifli

gesztenyés-csokis kifli

hozzávalók

  • a tésztához
  • 37.5 dkg liszt
  • 1.8 dkg friss élesztő
  • 1.9 dl tej
  • 3.75 dkg cukor
  • 3.75 dkg vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tojás 75%-a (a maradék a végén kell a kenéshez)
  • a töltelékhez
  • 18 dkg gesztenyemassza
  • 8 dkg étcsoki
  • 3 ek tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 ek cukor

know-how

  1. a tejet meglangyosítottam és feloldottam benne a cukrot.
  2. a lisztet a keverőtálba mértem, belemorzsoltam az élesztőt és beleöntöttem a (felvert) tojás 75%-át (az ilyesmi már szemre megy :D ), elkezdtem a robotgép dagasztókarjával összedolgoztatni, közben hozzáöntöttem a langyos cukros tejet. amior összeállt a tészta nagyjából, hozzáöntöttem a felolvasztott vajat pár részletben (Balázsnak: ez fontos lépés, a tészta nem veszi fel egyben) és cc. 10 percig hagytam, hogy a gép szép fényes, edény falától elváló tésztát dagasszon nekem. a kész tészta letakarva vagy 50 percig kelt.
  3. a tejbe beletördeltem a csokit és alacsony fokozaton felolvasztottam.
  4. ezt a felhígított csokit hozzákevertem a közben villával összenyomkodott gesztenyemasszához- egészen krémszerű, de nem folyékony cucc lett.
  5. a megkelt tésztát 4 fele vágtam, gömbölyítettem őket és letakarva hagytam 15 percig újra kelni. (ezt a részt nem mindig tartom be stricten, de most pont egy giga csatajelenet volt az orkok és tündék meg nem tudom kik közt Középföldén a hétvégi Gyűrűk ura maratonon, úgyhogy ráértek kelni a gombócok.)
  6. amikor legyakták az orkokat a jó emberek, kinyújtottam a gombócokat cc. 30 cm-es körlappá.
  7. egyet megkentem a gesztenyés krémmel úgy, hogy a szélén 1 ujjnyi sáv üresen maradt, befedtem egy másik lappal és összenyomkodtam a körlapok szélét. aztán óvatosan nyújtottam még egy kicsit rajtuk. pizzavágóval 12 háromszögbe vágtam (ez az eredeti Limara-recept szerinti méret), de valamiért úgy gondoltam, hogy kisebben csinosabbak lesznek, úgyhogy mind a 12 háromszöget elfeleztem és feltekertem őket.
  8. a feltekert kifliket tepsibe pakolgattam és 50 fokos sütőben hagytam őket újabb negyed órát kelni, aztán 175 fok, megsütés.
  9. a tészta szokás szerint tökéletes, de az összkép ezzel a gesztenyés masszával nekem nagyon nem jött be (szerintem Balázsnak se, de illedelmességből nem fikázta le) - így viszont ma volt mit fényképezni.

forrás: Limara vendégvárói (Csipet Kiadó, 2021) p.30.

gesztenyés kifli