Nagyanyám vaníliás koszorúja

amiben egy g vanília sincs. de a tetejét mindig vaníliás cukorral szórta meg Mama.
ez volt a kedvencem a sütijei közül. legalább 10 éve nem ettem.
Mama receptje alapján azt hittem, hogy menni fog a reprodukálás.
nem ment.
lehet, hogy a karob hibája volt. de miután átdúrtam mindent a rohadt kakaópor után kutatva és nem találtam meg (mint a halak vörösszúnyog-lárváját – mondjuk az jobban aggaszt), beleszórtam a karobot. ami ugyan egészségesebb, de Viki csokitortája óta tudom, hogy nem mind finom, ami egészséges.
továbbá lehet, hogy nagyanyám nem tett a lisztbe puffasztott amarántot, ami szintén egészséges…
a végeredmény a közelében nem volt Mama sütijének. se ízre, se kinézetre.
és már megkérdezni se tudom.

Nagyanyám vaníliás koszorúja (update-elve 2020-ban)

Nagyanyám vaníliás koszorúja (update-elve 2020-ban)

Hozzávalók

  • 12.5 dkg vaj
  • 25 dkg liszt (a fele világos rozsliszt volt)
  • 1 tojás
  • 7 dkg cukor (eritrit volt cukor híján)
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • tejföl (amennyit felvesz, 2 ek se kellett bele, ha nagyon meglágyul a tészta, lisztet kell hozzá még adni, de ezt már csak utólag tudtam meg Anyától, amikor megtelefonáltam neki idétlenkedésem történetét)
  • 1 nagy csipet sütőpor
  • 1 púpos tk kakaópor a felébe

Know-how

  1. a késes aprítóban a lisztet és a vajat morzsalékos állagúra kevertem.
  2. ebbe a vajas lisztbe ment egy tojás, a csipet sütőpor, az eritrit és a keményebb tésztákhoz való keverőkarral összeállítottam a tésztát. (a tejfölt a vége fele, óvatos mennyiségben adagoltam keverés közben).
  3. a kész tésztát kettévettem, és az egyik felébe a géppel még még belekavartam a kakaóport is.
  4. porcukorral kevert liszttel megszórtam a nyújtódeszkát és egészen vékonyra nyújtottam a tésztát: jól lehetett vele dolgozni, hűtés nélkül is.
  5. a linzerszaggatóval kiszaggattam.
  6. 175 fok, légkeverés, max 10 perc alatt megvolt.
  7. Anya zseniális meggydzsemével ragasztottam össze a darabokat.
  8. ez a fél adag volt, és lett kb 20-24 keksz belőle.
https://www.eztettem.hu/2012/05/nagyanyam-vanilias-koszoruja.html

a 100. születésnapjára újra megpróbáltam – alakul, de még mindig nagyon messze van a régitől.

my Grandma's linzer cookies

Egy hozzászólás a bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.