Receptek, amikben van hal

KÖZÖS RECEPT #2: nizzai saláta

csudálatos tavaszi vasárnap reggel, a madarak őrjöngenek, a nap süt, én frissenüdén kisuhanok a konyhába a kávéért (…) – na jó, nem pont, de a nap sütött és én ténylegesen örvendeztem (leginkább csak magamban, mert Balázs nem szeret velem örülni hétvégén hajnalban), hogy akkor most  kirándulás. a Spike Islandre. úgy 3 napja, mióta a takarítási hevemben megtaláltam a prospektust róla, erre készülök. mondjuk, lehetett volna annyi eszem, hogy odatelefonálok, hogy ne a fent említett csodálatos vasárnapi reggelen derüljön ki, hogy [ Tovább ]

push!push!

itt most elmerengeni szándékoztam filozófiailag, hogy mégis mi a pi*a viszi rá az embert, hogy minden erejét összeszedve még lenyomja az utolsó(nak gondolt) fekvőtámaszt, és aztán elterüljön pihenésképp még 15 mp.ig magas térdemelést hajtson végre – csak mert Goisa ezt ordibálja előtte. meg azt, hogy harder. néha meg, hogy push! push! és hogy no cheat.  és bazz, tényleg gyorsítasz, és tovább csinálod. sőt, végigtolod az órát teljes erővel. aztán elgondolkodsz a miérten (amikor már csak az agyad képes a mozgásra). [ Tovább ]

pizsama

a tavalyi nyárból kiindulva teljesen nyugodtan hajítottam ki a túlsúlyos bőröndből 2 nyári gatyát, még el is magyaráztam magamnak, hogy Budapestről mindig melegebbnek hiszem Írhont, és hogy tán inkább még egy pulóvert kéne magamra aggatni másnap reggel, nem nyári göncök felett busongani. erre: mióta visszajöttem m-e-l-e-g van, izzadás, éjszaka nyitott ablaknál alvás nyári (!!!) takaróval, sőt trikó és mezítláb (is lenne, ha nem lennének otthon a készleten levő nyár szandáljaim). meg a futás este. van a futógatya. hosszú és meleg. [ Tovább ]

keszeg!

eddig csak teszkós halat ettünk, mert ott nem kellett párbeszédbe bonyolódnom a nénikkel/bácsikkal. de fényes idegennyelvtudásom arra a szintre ért, hogy szombaton lazán kértem a piacon “2 pieces of that, please” márkájú halat. (amihez azért jó alapot adtak a teszkós aznap lejáróak: már nem csak halakat látok és lazacot a halaspultban.) azért megjegyezem, hogy amit a halas nő művel az English Marketen, az minimum tanítani való – a tisztításra vonatkozó igenes válaszomtól számítva 32 másodpercen belül zacskóban volt a 2 [ Tovább ]

bagel füstölthalas sajtkrémmel lazy sunday jeligére

jaj, hát bagelt sütni igazi móka! ráadásul annyira jól passzol a vasárnap reggelbe. a lustálkodósba. ezért ma 9kor keltem (idáig még rendben is volt). aztán legközelebb 2kor ültem le, de kétségtelen, a bagel megsült. meg a fotózkodás keltette hadiállapotokat is normalizáltam. és Bazsika is kitalált a kisebbik jégveremből f2 fele. addigra mondjuk már füstölt a fejem. a bagellal nincs baj, tényleg. de nem akkor kezdek neki legközelebb, amikor 3 másik szuperrecept képanyagát is el akarom készíteni mellette. és ha Limara [ Tovább ]

lepényhal meleg vinaigrette-el

sima (európai) lepényhalból (Pleuronectes platessa/plaice), nem Limanda limanda/common dab-ból, ami veszélyeztetett faj, ugye. a cím szó szerinti fordítás, a póréhagymás köretnek nyilván semmi köze a világon a vinaigrette-hez, de annyira jó volt, hogy Balázsnak nem hagytam belőle semmit. (csóri gyerek itt eszi előttem a saját lepényeit főtt krumplival. szívem szakad meg mindjárt.) 2 lepényhal filé (20 dkg kb.) só, bors 1 póréhagyma 6 cm-es hengerekre darabolva, majd ezeket vékonyan felcsíkozva 2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve 1/2 citrom leve (és a [ Tovább ]

chowder – a hallé másképp

2 napig álltam a füstölhal-szagban. már nem is szeretem a füstölthal-szagot. egy tradicionális skót-angol-ír-francia-amerikai leves főzelék ez (mindenki magáénak mondja), van 8645 változata és mindenki szerint a sajátja a legjobb – pont mint  a halászlé. csináltam egy 8646. változatot, ami inkább lett leves, mint főzelék, mert kihagytam belőle a krumplit/lisztet. Printchowder Hozzávalók22 dkg hal (még mindig a múltkor vásárolt tételből) 3 dl tej kis csokor petrezselyem 1 babérlevél 5 dl zöldséglé 2 répa felkarikázva 2 marék kukorica 1/2 cukkini karikázva, [ Tovább ]